Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Lööf och Åkesson i bråk om rasism

Centerns Annie Lööf och SD:s Jimmie Åkesson hamnade i en hård ordväxling om rasism under riksdagens partiledardebatt. C-ledaren pekade på uttalanden som gjorts av ledande sverigedemokrater.

– Är det inte rasism att hetsa mot personer av annan etnicitet? sade hon.

VAL 2018

Annie Lööf syftade bland annat på uttalanden som gjorts av SD:s gruppledare Mattias Karlsson där flyktingar som kommit till Sverige beskrevs som ”potentiella terrorister och sexualförbrytare”. 

– För mig låter det här onekligen som uppdelning av människors rättigheter och värde baserat på religion och etnicitet. Därför vill jag fråga Jimmie Åkesson: Hur definierar du rasism? sade Annie Lööf.

Jimmie Åkesson ansåg att Annie Lööf försökte sätta rasiststämpeln på legitim kritik av den invandringspolitik som hon och andra partier fört under lång tid.

– Sluta kalla sund kritik mot det kaossamhälle som ni har skapat för rasism. Det är inte rasism. Att kalla det för rasism är ett hån mot de som utsatts för verklig rasism. De som Annie Lööf kallar rasister är bekymrade människor som ser sin välfärd gå åt pipan, sade Jimmie Åkesson.

Annie Lööf ansåg att SD-ledaren undvek hennes fråga.

– Jag tog inte upp vad vanliga medborgare tycker. Jag tog upp vad några av Sverigedemokraternas högsta företrädare har sagt. Är det inte rasism att hetsa mot andra människor baserat på ursprung och religion? SD säger att man har gjort upp med sitt mörka förflutna men har fortfarande högt uppsatta företrädare som kallar flyktingar för sexualförbrytare och tycker att judar och samer inte kan vara svenskar, sade Annie Lööf.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.