Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Lööf tar en förvånansvärt tung post”

Regeringen presenterar två nya ministrar. Nya Centerledaren Annie Lööf blir näringsminister och Lena Ek blir miljöminister. Vi ställde tre frågor till Dagens Nyheters politiska kommentator Maria Crofts om regeringsombildningen.

Vad är din kommentar till regeringsombildningen?

– Har man fyra partier i en alliansregering och man byter ut en partiledare är det naturligt att den personen får en ministerpost. Då vill den nya partiledaren också utse sin egen stab, så det här var väntat.

Finns det något överraskande med dagens besked?

– Det som är överraskande är att Annie Lööf valde en så tung ministerpost som näringsminister. Hon har förvisso flyttat över energifrågorna till IT-ministern Anna-Karin Hatt men det är ändå en tung ministerpost.

Kommer hon hinna med posten samtidigt som hon är partiledare för Centerpartiet?

– Ja, det måste hon. Men det kommer bli tufft precis som det var för Maud Olofsson att hinna med ibland, särskilt med alla turer kring Saab. Det blir mycket nytt för henne på en gång.

Vad blir hennes största utmaning?

– Att få folk att rösta på Centern. De har gjort flera dåliga val. Genom att tillsätta Lena Ek visar man att man ska satsa på miljöfrågorna och ta upp kampen med miljöpartiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.