Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/loof-till-kristersson-visa-politiskt-ledarskap/

Politik

Lööf till Kristersson: Visa politiskt ledarskap

Annie Lööf (arkivbild) Foto: Beatrice Lundborg

KARLSTAD. Annie Lööf riktade i sitt tal på C-stämman en skarp uppmaning till M, KD och L att komma tillbaka till förhandlingsbordet i samtalen om kriminalpolitiken. Hon presenterade också nya förslag för att ge kvinnor bättre vård i samband med graviditet och förlossning.

Övriga tre borgerliga partier valde för några dagar sedan att hoppa av förhandlingarna om en skärpt kriminalpolitik. Argumentet var att regeringen inte gått dem tillräckligt tillmötes.

Centerledaren Annie Lööf var mycket kritisk till Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i sitt tal på stämman. Det behövs en bred politisk uppgörelse för att samhället med kraft ska kunna bemöta gängkriminaliteten och stoppa de dödliga skjutningarna.

– Vi hade chansen förra veckan men nådde inte enda fram. Alla partier som på allvar vill se ett slut på skjutningar och dödligt våld behöver också ha modet och orken att stanna kvar vid förhandlingsbordet och fatta de beslut som behövs, säger Annie Lööf.

Hon uppmanade M, KD och L att ompröva sin hållning och återvända till samtalen.

– Fortfarande finns möjligheten för bred uppslutning kring genomförandet av de förslag som låg på bordet förra helgen.

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, bemöter kritiken från Annie Lööf på Twitter:

”För Centerpartiet verkar det vara viktigare att komma överens, än vad man kommer överens om. Vi moderater resonerar tvärtom: sakfrågor och innehåll står över allt annat. Inte minst när det gäller att knäcka de kriminella gängen”, skriver Johan Forsell.

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor slår tillbaka på Twitter. Hon påpekar att KD är beredda att samtala med alla riksdagspartier, även SD, för att få igenom sin kriminalpolitik.

”Viktigare försöka knäcka gängkriminaliteten på riktigt än att fastna vid förhandlingsbord”, skriver Ebba Busch Thor.

Efter sitt tal presenterade Annie Lööf nya förslag som ska ge en bättre mödravård i samband med graviditet och förlossning men även därefter.

– Många kvinnor vittnar om otrygghet, att man inte blir lyssnad på och en avsaknad av eftervård. På vissa håll handlar oron om att det är långt till BB, på andra håll att man inte ska få plats på BB, säger Centerledaren.

Förslaget innehåller tre delar:

Nationella riktlinjer för förlossningsvård för att komma till rätta med regionala skillnader.

En sammanhållen vårdkedja där man får träffa en och samma barnmorska hela tiden.

Obligatoriska hälsosamtal i samband md cellprovtagning om problem som många kvinnor i dag lider av i tysthet, som oms, klimakteriebesvär med mera. 

Partiledaren Annie Lööf öppnade Centerstämman med sitt tal vid lunchtid på torsdagen. Under fyra dagar ska ett tusental centerpartister från hela landet, varav 521 ombud, debattera förslag och fatta beslut om ny politik.

Prioriterade politikområden på stämman är vård och omsorg, ekonomi, klimat och miljö, landsbygd och utbildning. En del av de nya förslag som partistyrelsen söker stöd för på stämman ska drivas inom ramen för samarbetet med Liberalerna och S-MP-regeringen den här mandatperioden. Andra ska Centern gå till val på 2022.

 

Läs mer: Dragkamp mellan C och MP om skogen