Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 20:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/loof-vill-invanta-kus-granskning-av-strandhall/

Politik

Lööf vill invänta KU:s granskning av Strandhäll

01:41. Under torsdagen väckte Moderaterna ett misstroendevotum mot Socialdemokraten och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Sedan dess har Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna gått ut med att de ställer sig bakom det. Men besked från Centerpartiet, som kan få en avgörande roll, dröjer.

Liberalerna kommer att rösta för misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll (S). Det gäller även Sverigedemokraterna.

Centerpartiets röster kan avgöra Strandhälls öde, men C-ledaren Annie Lööf dröjer med besked.

Rätta artikel

– Just nu pågår en granskning i KU efter de mycket allvarliga saker som framkommit under förra året. Det är en granskning som är färdig om bara någon vecka. Hur Centerpartiet ställer sig kommer att diskuteras, säger Annie Lööf till TT.

Enligt Lööf är det viktigt att använda misstroendeförklaring med försiktighet.

Använder man det ska man verkligen ha på fötterna och allvarlig och saklig grund. Nu har vi fullt fokus på EU-valet.

Hon vill inte kommentera Liberalernas tidigare beslut i frågan. 

Centerpartiet tar ett självständigt beslut. Vi ska ta ställning i vår riksdagsgrupp.

Ewa Stenberg: Ska Löfven offra Strandhäll för att snabbt få slut på bråket? 

Moderatledaren Ulf Kristersson väckte ett formellt misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på torsdagen. Bakgrunden är turerna kring att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler petades från sin tjänst.

På en pressträff i Helsingborg säger Jimmie Åkesson att Annika Strandhäll har ”gjort bort sig rejält”.

Som det ser ut just nu är det alldeles självklart att vi stödjer en misstroendeförklaring, säger Åkesson.Om inget nytt, dramatiskt framkommer de närmaste dagarna före omröstningen den 28 maj, så kommer vi att stödja misstroendeförklaringen, säger han.

På morgonen meddelade även Liberalerna att partiet bestämt sig för att rösta för misstroendeförklaringen.

Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till TT. Först sparkade hon en skicklig generaldirektör på uppenbart valtaktiska och partipolitiska grunder. När hon i efterhand ska förklara detta ger hon olika versioner som är inbördes motstridiga och som dessutom motsägs av höga statstjänstemän som på olika sätt varit involverade i processen.

Björklund tror inte att deras beslut kommer att påverka budgetsamarbetet med S.

Vi är överens om budgetsamarbetet och om 73 punkter på olika reformer som ska genomföras i Sverige. Vi är inte överens om att Liberalerna ska rädda kvar statsråd som begår tjänstefel i sin ämbetsutövning, säger han.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har redan meddelat att partiet ställer sig bakom misstroendet. När nu även Liberalerna och SD bestämt sig för att rösta för misstroende mot Strandhäll, riktas blickarna mot Centern.

För att fälla Strandhäll krävs 175 röster och då räcker inte rösterna från M, KD, SD och L till.

Moderaternas begäran innebär att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot Strandhäll den 28 maj, om inget händer dessförinnan.

Statsminister Stefan Löfven kallade misstroendeförklaringen desperat och förstår inte varför M inte kan vänta på den granskning som för närvarande sker i riksdagens konstitutionsutskott (KU) i ärendet med petningen av generaldirektören. Den ska vara klar i början av juni.

Det hade varit ännu bättre om misstroendevotum väckts efter att KU:s granskning var klar. Men nu äger den rum den 28 maj. Det har inte vi bestämt, men nu blir det så. Vi har tillräckligt med underlag för att göra det här ställningstagandet, säger Jan Björklund (L).

Läs mer: Tjänsteman som riktade kritik mot Strandhäll är moderat