Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lottning-avgjorde-mest-omstridda-fragan-pa-centerns-partistamma/

Politik

Lottning avgjorde mest omstridda frågan på Centerns partistämma

KARLSTAD. Lottdragning fick avgöra den mest omstridda frågan på Centerns partistämma. Det blev nej till att obehöriga lärare ska få sätta betyg, vilket var ett nederlag för partistyrelsen.

Centerns partistyrelse ansåg att de obehöriga lärarnas ställning måste stärkas. Det motiveras med att de behöriga lärarna inte räcker till och att skolan har stort behov av de obehöriga så länge lärarbristen består. Därför ville C-ledningen att obehöriga lärare skulle kunna anförtros uppgiften att sätta betyg, efter rektors godkännande.

I debatten på Centerstämman, som pågår i Karlstad, varnade flera ombud för att förslaget riskerade att sänka kvaliteten i skolan. 

– Att låta obehöriga lärare sätta betyg löser inga problem. Det vore en förolämpning mot både lärarlegitimationen och rättssäkerheten, varnade Sabina Music från Göteborg.

Andra menade att förslaget skulle minska incitamenten att gå en lång lärarutbildning och skaffa sig behörighet.

Riksdagsledamoten Fredrik Christensson, som är partiets utbildningspolitiska talesperson, försvarade partistyrelsens linje från talarstolen.

– Vi litar på att rektorerna kan bedöma om en obehörig lärare kan sätta betyg, sade han.

Eftersom voteringen slutade i dött lopp (245 mot 245) uppstod den pikanta situationen att lotten fick avgöra. Resultatet blev ett nej både till obehöriga lärares möjligheter att sätta betyg och till möjligheten att anställa dem mer än ett år.

Stämman röstade också ner ett förslag från partistyrelsen om att regionerna skulle ta över ansvaret för gymnasieskolan från kommunerna.

Läs mer: C och L i tvist om snabbtågen