Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 17:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lovin-kritisk-mot-ms-karnkraftutspel-vem-skulle-vara-den-vuxna-i-rummet/

Politik

MP vill satsa miljarder på utrotningshotade arter

MP:s språkrör Isabella Lövin. Foto: Allis Nettréus

ÖREBRO. Miljöpartiet vill satsa 10 miljarder ur EU:s budget på att återställa utrotningshotade djurarter. 

Det meddelar Isabella Lövin och Pär Holmgren på en presskonferens. 

Rätta artikel
EU-valet 2019

Under helgen samlas miljöpartister från hela landet på sin årliga kongress, den här gången i Örebro. 

Mycket står på agendan, inte minst val av ersättare för avgående språkröret Gustaf Fridolin. Under lördagen kommer kongressen att rösta i frågan och valberedningen har föreslagit Per Bolund till nytt språkrör. 

MP-kongressen inleddes med ett tal av Isabella Lövin, hon liknade klimatomställningen vid en vårstädning och talade om att det är dags att rensa i skåpen. 

– Många har precis fått upp ögonen för omfattningen av våra enorma problem, just nu öppnas de skåp och lådor över hela världen och mänsklighet överväldigas av hur mycket gammal skit vi har samlat på oss, säger Lövin.

Hon är starkt kritisk till Moderaternas utspel om att eventuellt lämna den energiöverenskommelse som M, KD, C, S och MP har skrivit under. 

– När Moderaterna börjar prata om kärnkraft, är det som att måla över väggen med mögel och hänga upp en doftgran för att dölja problemet, vem var det som pratade om att vara vuxen i rummet, frågar sig Lövin under talet.

Läs mer: S vill hålla högerextremister borta från EU

På en presskonferens efter talet meddelade Lövin och Pär Holmgren, en av partiets toppkandidater till valet den 26 maj, att MP vill satsa 10 miljarder euro under budgetperioden 2021-2028 på projekt inom landsbygdsprogrammet och EU:s miljöfond för att restaurera och återställa natur.

Pär Holmgren, en av MP:s toppkandidater till EU-valet. Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi vill verkligen investera i natur och i återställande av natur, säger MP:s Pär Holmgren.

– Ju större biologisk mångfald vi har desto större möjlighet har vi att anpassa oss till ett varmare klimat.

Miljöpartiet vill också att EU-bidrag ska kunna dras tillbaka för den som inte lever upp till EU:s djurskyddsregler. 

– Det är för att stärka förutsättningarna för de bönder som bedriver jordbruk med höga villkor, säger Isabella Lövin.

Läs mer: KD vill stoppa EU:s medlemsförhandlingar med Turkiet

MP vill inte höja EU-avgiften utan hoppas kunna omfördela pengarna inom jordbruksbudgeten så att 10 miljarder ska kunna läggas på att återställa utrotningshotade arter. I och med Brexit kommer EU:s budget att minska, Lövin tycker man borde kunna skära ner på gårdsstödet. 

– Men vi kan i dagsläget inte gå in i detalj, men det är det vi ser. Men vi vill vara tydliga med att vi värnar den del av jordbruket som går till biologisk mångfald, säger Isabella Lövin.

– Diskussionerna i dag handlar ju mycket om att minska EU:s jordbruksbudget generellt. Och då vill vi vara tydliga med att EU:s jordbruksbudget inte är något som vi vill att man ska minska.