Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Lövin: Rapporten från IPCC är en allvarlig väckarklocka

Isabella Lövin (MP).
Isabella Lövin (MP). Foto: Roger Turesson

Klimatrapporten från FN:s klimatpanel IPCC gjorde klart att det är bråttom att minska utsläppen av växthusgaser. På ministermötet i Luxemburg kommer klimatminister Isabella Lövin (MP) att ta upp frågan om att EU måste höja ambitionerna i klimatarbetet.

– Rapporten från IPCC är en allvarlig väckarklocka för världssamfundet. Den visar på den stora skillnaden mellan en global uppvärmning på 1,5 grader jämfört med 2 grader och att det innebär enorma konsekvenser och kostnader för världen om vi nöjer oss med 2 graders uppvärmning, säger Isabella Lövin.

– Den kommer också i ett oerhört bra läge inför FN:s klimatmöte i Katowice i december och inför EU-ministrarnas möte.

På tisdagen träffas EU:s ministrar för att bland annat diskutera hur mycket utsläppen från nya personbilar ska sänkas, men även FN:s klimatmöte står på dagordningen.

De åtaganden som länderna gjorde vid Parismötet 2015 räcker inte på långa vägar för att klara klimatmålen på en global uppvärmning väl under 2 grader med sikte på 1,5 grader. Om dagens åtaganden uppfylls kommer den globala uppvärmningen att ligga runt 3 grader.

IPCC:s rapport pekade tydligt på att om uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader måste det ske stora förändringar inom kort, de närmaste 10–20 åren. Till exempel bör koldioxidutsläppen minskas med 45 procent till 2030. EU:s mål är 40 procent till år 2030.

– Jag kommer att använda rapporten för att vi från EU:s sida behöver uttala att vi kommer att uppdatera våra klimatåtaganden till 2020 i enlighet med Parisavtalet. Och det är bråttom. Det tunga budskapet i rapporten är att ju snabbare vi gör minskar utsläppen desto mindre skada på ekosystemen, säger Isabella Lövin.

Enligt henne är fler länder inne på samma linje men sådana beslut kräver konsensus och det finns flera länder, främst inom östblocket, som inte vill anta ens ett uttalande om skärpta ambitioner.

Isabella Lövin avböjer att svara på frågan om huruvida Sverige borde skärpa sina egna klimatmål.

– Det blir en fråga för nästa rege­ring, jag kan inte uttala mig om det.

– Men som språkrör för Miljö­partiet tycker jag absolut att Sverige har goda förutsättningar att se över sina mål även om vi globalt sett ligger i linje med det som behövs. Vi är dessutom i en region som drabbas mest av alla i världen så vi har goda anledningar att se över våra mål och viljan att gå före.

Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, anser att det är intressant att rapporten visar att en halv grads uppvärmning gör stor skillnad. Till exempel att 70–90 procent av korallreven försvinner redan vid 1,5 grader och att de är så gott som helt försvunna vid 2 grader.

Rapporten visar också att hela samhället behöver förändras.

– Det kräver omställningar inom alla sektorer, inte bara energi och transport. Man visar att till exempel jordbruket och skogsbruket måste jobba med att minska utsläppen, att jordbruket i dag faktiskt innebär netto­utsläpp och att man måste bli en kolsänka, där växter tar upp mer koldioxid än vad som släpps ut, säger han.

Men rapporten andas också optimism. 

– Man ser att omställningen börjar ta fart. Det finns så många positiva konsekvenser, som bättre hälsa för människor, bättre luft i städerna och ökad produktivitet i jordbruket.

– Dessutom blir länder mindre beroende av energi från ett fåtal länder i världen. Vi kontrollerar inte energisektorn i dag, vi är beroende av vad som händer i den globala politiken. Om Donald Trump inför sanktioner mot Iran så stiger energipriserna. Att få kontroll är en väldigt viktig faktor i de nya energisystemen, säger Johan Kuylenstierna.

Läs mer: Naturen i norr påverkas mest i Sverige 

Läs mer: Åtgärder gör att alla kan få det bättre

Läs mer: Extremsommar skakade världen

IPCC-rapporten

Rapporten från FN:s klimatpanel IPCC konstaterade att om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader krävs snabba och omfattande förändringar av hela samhället i en skala som saknar motstycke.

De globala utsläppen av koldioxid måste minska med 45 procent från 2010 års nivå redan till år 2030 och vara noll nettoutsläpp år 2050.

Sveriges långsiktiga klimatmål är att nettoutsläppen ska vara noll år 2045.

När det gäller nya personbilar, som EU-ministrarna ska diskuteras på tisdagen, är förslaget att utsläppen av koldioxid ska minska med 35 procent till år 2030 jämfört med 2021 års nivå. Sverige vill driva på för att minskningen ska bli 50 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.