Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lovins-agerande-ar-ytterst-ansvarslost/

Politik

”Lövins agerande är ytterst ansvarslöst”

Isabella Lövin (MP). Foto: Erik Simander/TT

När miljö- och klimatminister Isabella Lövins nya stabschef Annika Jacobson var chef för Greenpeace Sverige stod hon bakom olagliga intrång på svenska kärnkraftsverk.

Nu reagerar flera av oppositionspartierna på MP-språkrörets val av medarbetare. 

– Isabella Lövins agerande är ytterst ansvarslöst, säger Lars Hjälmered, (M) närings– och energipolitisk talesperson.  

Hanna Jakobson
Rätta artikel

DN kunde under fredagen berätta om Annika Jacobson, som nyligen befordrats till stabs- och planeringschef hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin.  

År 2012 och 2014 stod Jacobson som chef för Greenpeace Sverige bakom aktivisters intrång på flera svenska kärnkraftsverk. Efter regeringsskiftet har hon nu en central roll på miljö- och energidepartementet som bland annat ansvarar för Strålsäkerhetsmyndigheten som hanterar strålskydd, kärnsäkerhet och nukleär icke-spridning.

Under fredagen reagerade flera av oppositionspartierna på Jacobsons bakgrund. Moderaternas närings- och energipolitiske talesperson Lars Hjälmered anser att regeringen agerat ansvarslöst. 

– Vi ser nu ytterligare ett exempel på att S-MP-regeringen uppvisar en bristande regeringsduglighet. Att ge en person, som stått bakom olagliga aktioner mot kärnkraftverk, en ledande position inom regeringskansliet för att bland annat arbeta med frågor kopplade till just kärnkraft är anmärkningsvärt. Isabella Lövins agerande är ytterst ansvarslöst, säger han. 

Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraterna, är inne på samma spår.  

– Det är fullständigt omdömeslöst att utse en person med den bakgrunden till stabschef som lett en organisation som vid flertalet tillfällen har agerat som sabotörer där man många gånger inte lyckats uppnå någonting. Ser man till kärnkraftsintrången lyckades man bevisa att det fysiska skyddet fungerade precis på det sätt som det är tänkt men där kostnaden blev tiotals miljoner för de enskilda verken. 

Liberalernas näringspolitiske talesperson Arman Teimouri, anser att Jacobson är ytterligare ett exempel på brister i regeringens syn på säkerheten. 

– Det är tydligt att regeringen inte prioriterar säkerheten, varken i förhållande till myndigheter eller i förhållande till sina egna anställda, kopplat till Transportstyrelsen, Svenska kraftnät och nu detta, säger han.

Teimouri betonar att det är viktigt att inte betrakta aktionerna mot kärnkraftverken som pojkstreck.  

– I en tid när Sveriges regering behöver vara tydligare än någonsin att de tar den säkerhetspolitiska situationen på allvar så är det omdömeslöst att rekrytera en person, dessutom i den innersta kretsen som sett sin handling som något bra. 

Kristdemokraternas närings- och energipolitiska talesperson Camilla Brodin skriver i en kommentar till DN: 

”Det är oroväckande att Isabella Lövin har en antikärnkraftsaktivist som stabschef på Miljö- och energidepartementet och Anders Ygeman som it- och energiminister med ansvar för Svenska kraftnät. Det stärker inte riktigt regeringens trovärdighet i kärnkraftsfrågan”. 

Centerpartiet och Vänsterpartiet samt statsminister Stefan Löfven (S) har valt att inte kommentera. Löfvens pressekreterare hänvisar frågor till Lövin som tidigare sagt att hon anser att Jacobsons tidigare roll som chef för Greenpeace Sverige är förenlig med hennes nuvarande position.