Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lovins-lofte-politiken-kommer-att-ge-ett-trendbrott/

Politik

Lövins löfte: Politiken kommer att ge ett trendbrott

Foto: Nicklas Thegerström

Trots att kurvorna pekar åt fel håll utlovar klimatminister Isabella Lövin (MP) ett trendbrott i utsläppen från transporter.

– Jag tror att det går fortare än prognoserna pekar på, säger hon. 

Regeringen erkänner i höstbudgeten att vidtagna åtgärder inte räcker för att nå klimatmålen. Vad är det som ni inte har lyckats med?

– På transportsidan ser vi ett stort utsläppsgap mellan beslutade åtgärder och vad vi behöver uppnå till 2030. Där behöver vi skärpa politiken. När det gäller industrin behöver många företag ta ett tekniksprång för att helt ställa om sina processer, säger Isabella Lövin.

Utsläppskurvan har stått still i flera år och nu vänt uppåt. Räcker de politiska beslut som har fattats för att åstadkomma trendbrottet som krävs för att ens närma sig målen?

– Politiken som ligger kommer att ge ett trendbrott på transportsidan. Från nästa år kommer vi att kunna öka inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel, det som kallas bränslebytet. Det kommer att ge en minskning av utsläppen från transportsektorn. Och tittar man på elbilsförsäljningen så har den tredubblats sedan förra året. Jag tror utsläppen från transportsektorn kommer att gå ner mycket snabbare än vad som prognoserna pekar på.

Trots att kurvorna pekar åt fel håll nu?

– Ja, vi har ju instrument på plats i form av bränslebytet och bonusmalus (som gör bilar med låga utsläpp billigare och vice versa, reds. anm.).  

– För den tunga industrin har vi infört ett stöd i form av Industriklivet som stål- och cementindustrin och den petrokemiska industrin jobbar med för att hitta ny teknik. Där kommer vi att se större tröskeleffekter längre fram. När ett företag som SSAB ställer om till en fossilfri process för att tillverka stål, då kommer Sveriges utsläpp att kunna minska med 10 procent, säger klimatministern.

Vad är det som gör att politiken inte har fått effekt ännu, trots att MP suttit vid makten i fem år?

– En omställning på demokratisk väg tar tid och alternativet för att få ner utsläppen hade i princip varit att släcka ner stora industrier och förbjuda bilar. Vi har valt att inte gå den vägen. 

Vad kan vi förvänta oss av den kommande klimathandlingsplanen?

– Den ska gå igenom all relevant politik på alla områden som regeringen tänker presentera under mandatperioden för att vi ska kunna nå klimatmålen. Det handlar om vilka stöd och budgetsatsningar som behövs och vilken lagstiftning som behöver förändras, säger Isabella Lövin.

Läs mer: Resebolag mörkar hur de klimatkompenserar 

Lövins löfte: Politiken kommer att ge ett trendbrott 

Regeringens klimatpolitik långt från målet

Här är regeringens och oppositionens klimatförslag