Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Lovord för välfärd i nytt M-program

Rättvisa och gemensam välfärd får mer utrymme i Moderaternas nya idéprogram. Även jämställdheten lyfts fram, men makarna Reinfeldt hamnade på olika sidor när stämman antog programmet.

Stämman slog fast att M är emot kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. Partistyrelsen hade inte ens föreslagit kvotering, men många ombud tyckte att det luktade lag om kvotering i partistyrelsens svar på två motioner. Stämman slog fast att ”statligt påtvingad kvotering inskränker äganderätten” men uttalade också att börsbolagens egna regler redan innehåller skrivningar om bättre könsbalans i styrelserna.

– Jag sitter inte i den styrelse jag gör för att jag är ung, kvinna och från Iran, sade Tina Ghasemi från Stockholm och tillade att hon gör det för att hon kan något.

Det nya idéprogrammet, som ersätter ett från 2001, andas en positiv syn på politikens roll och på en gemensamt finansierad välfärd. Klassiska moderata begrepp som frihet och ansvar får nu samsas med ord som rättvisa, trygghet och jämställdhet.

De nya Moderaterna är ”samhällsbärande”, med allmänintresset som ledstjärna. Individualism och gemenskap kan inte ersätta varandra utan förutsätter varandra. Moderaternas traditioner och värderingar sägs komma från "upplysningstidens uppbrott mot överhet och dogmer och tilltron till människan och dennes förnuft".

Trots de stora och vackra orden kom debatten om programmet att fokusera kring synen på hushållsarbete.

Statsminister Fredrik Reinfeldts hustru, hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, ville ha bort orden ”jämn fördelning av oavlönat hushållsarbete” från programmet.

– Ärligt talat, människors värde definieras inte av hushållsarbete. Vi ska inte berätta för människor hur de ska fördela sitt hushållsarbete, sade hon.

Stämman gick på Filippa Reinfeldts linje och tog bort formuleringen. Hennes make röstade för att behålla den.

Partiledningen lyckades stoppa förslag om att slopa såväl turordningsreglerna i las som värnskatten. Stämman slog dock fast att värnskatten är skadlig och ska avskaffas, men inte nu.

Stämman beslöt att frågan om surrogatmödraskap ska utredas grundligt och förutsättningslöst.

Den beslöt också att M från 2013 inte längre ska ställa upp som parti i kyrkovalet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.