Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M om regeringens mål: 10 000 fler polisanställda först 2032

I dag klockan 13 debatterar riksdagspartierna polisens bemanning.
I dag klockan 13 debatterar riksdagspartierna polisens bemanning. Foto: Johan Nilsson/TT

Stefan Löfven står fast vid S-löftet om 10.000 fler polisanställda år 2024. 

Men enligt Moderaternas beräkningar är det en omöjlighet.

– Regeringen kommer inte klara av sitt polismål, säger rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé, (M). 

Under tisdagen debatterade riksdagspartierna polisens bemanningsproblem och justitieminister Morgan Johansson, (S) gick till motangrepp. 

– Inte en enda polis kan finansieras med era skattesänkningar, säger han i debatten.

VAL 2018

I dag slutar omkring 800 poliser varje år, hälften går i pension och den andra hälften slutar av andra skäl. Samtidigt har man svårt att locka rätt personer till utbildningarna som under våren har drygt 200 tomma platser. 

Polismyndigheten kallar Socialdemokraternas mål om 10.000 nya polisanställda år 2024 för en ”stor utmaning”. Enligt polisens egna beräkningar krävs 21.500 rekryteringar för att fylla behovet. Dessutom räknar man med att löner, lokaler, bilar och annat kräver en årsbudget för år 2024 som är 11–12 miljarder kronor högre än i år.

Under tisdagen möts justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner i en debatt om polisens bemanningssituation.

Fakta i frågan – Har antalet poliser ökat?

Moderaterna har bett riksdagens utredningstjänst, RUT, att titta närmare på S-löftet, och drar slutsatsen att det med dagens förutsättningar inte är möjligt. Först 2032 skulle, enligt Moderaternas beräkningar, målet med 10.000 fler polisanställda vara uppfyllt.  

– Regeringen kommer inte klara av sitt polismål. Det är både underfinansierat och man kommer inte nå upp till antalet om man förhåller sig till utbildningstakten och de polisavhopp man ser just nu, säger rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé, (M). 

Vad vill ditt parti göra åt detta? 

– Moderaterna föreslår att man bör höja lönen med 3.000 kronor i en riktad satsning, säger Tobé. 

Partiet vill lägga 2 miljarder kronor under åren 2018–2020 för att höja polisens löner men exakt hur pengarna ska fördelas bestäms i en förhandling mellan parterna utifrån till exempel arbetsuppgifter. 

Läs mer: Kostnaderna för polisens övertid ökar kraftigt 

Att sänka kraven till polisutbildningen är inte ett alternativ, anser Moderaterna som dock öppnar för att förändra utbildningen. 

– Vi har sett i andra yrken att sänkta krav underminerar yrkets status, säger Tobé. 

Liberalerna vill gå ännu längre. 

– Vi förslår redan innevarande år en höjning av polislönerna motsvarande 4000 kronor i månaden. Konsekvensen av polisavhoppen är tyvärr synliga, allt färre poliser i yttre tjänst och en rättsstat som inte längre kan garantera medborgarnas trygghet, därför krävs det kraftfullare satsningar, säger Roger Haddad, (L), rättspolitisk talesperson. 

Statsminister Stefan Löfven, (S), står fast vid målet om 10.000 fler polisanställda. 

– Det är klart det är möjligt. Det uppfattar jag också att polisen ser framför sig. Det är tufft nu. Men vi har fördubblat antalet antagna på polishögskolan. Vi bygger ut den ytterligare med en polishögskola i Malmö och en i Västsverige. Så det går att få upp takten. Sen måste vi få ner antalet som slutar, men vi kan se en liten minskning 2017 jämfört med 2016, sa han i samband med frågestunden i riksdagen förra veckan. 

– Det är därför det är så viktigt att förbättra villkoren för polisen, löner och skydd och utrustning. 

Polismyndigheten kräver att regeringen bygger ut resten av rättsväsendet för att matcha en större poliskår. Något regeringen har meddelat att man öppnar för. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.