Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M: Bali har agerat ytterst omdömeslöst – Säpo inkopplat

01:33. Hanif Bali har tvingats lämna Moderaters partistyrelse och ska sluta twittra. Partiledare Ulf Kristersson kommenterar för första gången händelsen.

Moderaterna har inlett en internutredning om Hanif Balis agerande kring UD-mejlen. 

Gruppledaren Tobias Billström säger i ett skriftligt uttalande att de kontaktat riksdagens säkerhetsavdelning som informerat Säpo.

– Oavsett vad utredningen ger vid handen har Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst, säger Tobias Billström.

DN har avslöjat att det på UD finns misstankar om att främmande makt avlyssnat en mejlkonversation mellan UD och den profilerade säkerhetspolitiske journalisten Patrik Oksanen. Mindre än ett dygn efter mejlkonversationen ägde rum begärde en chef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag ut alla mejl som UD skickat eller tagit emot från Patrik Oksanen.

Mejlen lämnades ut, men någon artikel i Nyheter Idag blev det aldrig. 

I stället lade moderate riksdagsledamoten Hanif Bali ut mejlväxlingen på Twitter med kritiska formuleringar mot Oksanen. Efter någon timme tog han bort meddelandena. Det är oklart exakt hur han fick tag i mejlen. Tidigare uppgav han till DN att hittat det på internet:

– Jag såg mejlen i flödet, sparade ner dem och lade upp dem nån timme senare. 

Kände du till att mejlen kom från Nyheter Idag?

– Jag har inget exakt minne av vem det var, bara att jag sparade ner dem. 

Moderaterna går nu ut med ett skriftligt uttalande och förklarar att det var Moderaterna som bad honom ta bort tweeten. 

”Jag tar utomordentligt allvarligt på det inträffade. Partiet har en pågående intern utredning om saken. Så snart vi fick uppgifter om detta kontaktade vi Hanif Bali och uppmanade honom att ta bort den aktuella tweeten. Vi kontaktade vidare riksdagens säkerhetsavdelning som i sin tur informerade Säkerhetspolisen om det inträffade", skriver gruppledaren Tobias Billström i en kommentar.

M avvaktar nu mer information om vad som har hänt. 

”Under tiden fortsätter vår egen utredning. Oavsett vad den ger vid handen har Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst”, skriver Billström. 

Efter Billströms besked gick Hanif Bali ut på Twitter och bad om ursäkt.

”Min delning av skärmdumpen var extremt omdömeslös. Jag har i onsdags ringt och bett om ursäkt till Patrik Oksanen. Viktig lärdom att inte bara vara kritisk till materials autenticitet utan även motiv och avsändare. 

Ber verkligen om ursäkt. Skall inte göras om.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.