Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M berett ändra historieskrivning

Bläcket på Moderaternas nya idéprogram har knappt torkat. Men anklagelserna om historieförfalskning och lånta fjädrar gör att moderatledaren öppnar för att ändra otydliga formuleringar.

– Vi har ingen lust att förvränga något eller att ta åt oss äran för något som vi inte har anledning att ta åt oss äran för, svarade Reinfeldt en Expressen-reporter vid en pressträff under ett besök hos Söderortspolisen.

Moderaterna antog i helgen ett nytt idéprogram. Formuleringarna om kampen för jämställdhet och mot apartheid fick motståndarna att reagera. ”Historieförfalskning”, tyckte förra utrikesministern Lena Hjelm-Wallen (S).

Det mest omstridda stycket finns i kapitlet "Frihet, trygghet och rättvisa". Där heter det att "vi människor" alla har en stark känsla för rättvisa och att vi blir upprörda av orättvisor.

Stycket fortsätter: "Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande."

En ironisk twitterkommentar löd ungefär: "1990 fritar Ulf Adelsohn och en insatsstyrka Nelson Mandela från fängelset" En annan gisslade med att hävda att Moderaterna låg bakom den arabiska våren, en tredje att det var Carl Bildt som startade den amerikanska medborgarrättsrörelsen när han vägrade lämna sin plats i bussen till en vit man.

I en intervju med DN.se sade partisekreterare Sofia Arkelsten att Moderaterna var med och genomförde fri och lika rösträtt – ett uttalande som var felaktigt och som Arkelsten senare tog tillbaka.

Författaren och förra DN-medarbetaren Barbro Hedvall, som nyligen utkom med boken ”Vår rättmätiga plats” som handlar om den kvinnliga rösträttsrörelsen blev upprörd då hon fick höra Arkelstens uttalande.

– Det var i fräckaste laget. Det här är ren och skär historieförfalskning sade hon till DN.se.

Fredrik Reinfeldt och andra som försvarat skrivningarna har hävdat att partiet vill lyfta fram frihetskamp, inte att just Moderaterna och partiets föregångare skulle ha varit drivande vid alla tillfällen i historien.

– Otydlighet kan leda till frågor och det har inte varit vårt syfte, säger Reinfeldt som också säger att partiet får överväga om man ska ändra i programmet, när tillfälle ges.

– Vi ska snarare vara imponerade av de, ofta, liberala och socialdemokratiska kvinnor som höjde sin röst för kvinnlig rösträtt i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

Moderaternas idéprogram

Moderaternas idéprogram, Ansvar för hela Sverige, antogs i fredags på partiets stämma i Örebro. Dokumentet ska visa på Moderaternas utveckling och nya syn på politiken.

Programmet ersätter Land för hoppfulla från 2001. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.