Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M: Därför förlorade vi valet

Statsminister Fredrik Reinfeldt tackar för sig på valnatten.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tackar för sig på valnatten. Foto: Mattias Hellström

Moderaterna misslyckades kapitalt med att locka väljare från LO-kollektivet, särskilt kvinnor. Det visar siffror som partiet redan tagit fram. Nu startar valanalysgruppen under lednings av riksdagsmannen Hans Wallmark det arbete som ska ligga till grund för nästa valrörelse.

Hans Wallmark och partiets opinionschef Per Nilsson presenterade på onsdagen några preliminära iakttagelser från årets val. Nilsson pekar redan nu på en väljargrupp där Moderaterna gick fram 2010 men nu tappat stort.

– Vi har inte ruckat LO på någon procentenhet över huvud taget. Det var där vi gick fram i valet 2010. Den stora gruppen är offentligt anställda LO-kvinnor som tillhör LO-kollektivet och där når vi beklämmande låga nivåer. Där har vi en nyckelgrupp för att vinna valet 2018. Det är vår stora uppgift, säger Per Nilsson.

Hans Wallmark vill inte säga något ännu om hur detta ska lyckas.

– Det är lite för tidigt att gå in på det, vi är i ett insamlandeläge. Men några slutsatser måste vi dra och ge rekommendationer inför framtiden, säger Wallmark som vill att gruppens arbete ska bli en grund för extrakongressen i mars nästa år när en ny M-ledare ska väljas.

SVT:s vallokalsundersökning visar att Sverigedemokraterna tog flest väljare från Moderaterna jämfört med förra valet. Opinionschefen Per Nilsson vill dock gärna nyansera den bilden.

– Bland dem som röstade på oss 2010 är det många som inte ser sig som moderater. Många har röstat på S. De rör sig i landskapet mellan S, M och SD. De är i hög grad rörliga och i den gruppen är SD ett alternativ, säger Nilsson.

Han köper inte heller förklaringen att en misslyckad integrationspolitik skulle ha drivit väljare i famnen på SD.

– Det har alltid funnits en grupp svenskar som velat begränsa invandringen. De har inte haft ett parti förrän SD kom. Jimmie Åkesson är en politisk entreprenör som har byggt ett parti långsiktigt som tillfredsställer den här opinionen. En hel del av de här väljarna röstar på SD helt enkelt för att de vill begränsa invandringen. Det är ingenting som vi kan göra något åt. Vi står för öppenhet, säger Nilsson.

Hans Wallmark har en annan spaning som han tar med sig in i arbetet med valanalysen.

– Min slutsats är att personer som var relativt nöjda med den ekonomiska politiken ändå ville markera mot alliansen att ”de här områdena har ni glömt”. Försvaret är ett sådant, invandrings- och flyktingfrågan ett annat, sjukvård, pensionärer, jämställdhet, miljö och klimat. Det här valet handlade mycket om att sända signaler, säger Wallmark.

De två moderaterna anser att partiet gjorde en stark valrörelse utifrån ett riktigt dåligt utgångsläge i opinionen. Det fanns enligt Per Nilsson en utbredd känsla av att ”något höll på att gå sönder” som S underblåste med sin retorik. De nedslående resultaten i Pisa-testet tycktes bekräfta detta och förstärkte vänstervinden.

Möjligheterna att bemöta detta begränsades av att ekonomin inte tillät några stora vallöften och att alliansen efter åtta år vid makten hade svårt att lansera stora reformer. Att avståndet till de rödgröna ändå minskade vill Nilsson och Wallmark bland annat förklara med Fredrik Reinfeldts och C-ledaren Annie Lööfs insatser i valrörelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.