Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M: Digitaliseringen är vår tids industriella revolution

Moderaterna vill att Sverige ska bli ett digitalt föregångsland. På en presskonferens på fredagen presenterade partiet sju konkreta förslag på området – bland annat inrättandet av ett forskningsinstitut för AI-frågor.

– En del säger att Sverige har blivit en fet katt, säger Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson.

VAL 2018

På fredagen presenterade partiledare Ulf Kristersson (M) och den trafikpolitiska talespersonen Jessica Rosencrantz Moderaternas nya strategi för digitalisering. 

Enligt Rosencrantz är Sveriges självbild som ett föregångsland vad gäller digitalisering rubbats, då landet har sjunkit i olika internationella rankningar. 

– Sverige gör inte allting fel, men andra länder gör mer. Vi behöver öka tempot, säger hon. 

Partiet lyfter under presskonferensen fram sju konkreta förslag på området. Bland annat vill man tillsätta en huvudman, med central politisk styrning inom regeringskansliet, för att samordna frågor som rör digitalisering – framför allt i den offentliga sektorn. 

Vidare vill man inrätta ett forskningsinstitut för att titta på dataanvändning, integritet och hur rättssystemet ska hänga med i nya digitala utvecklingar som berör AI (Artificial Intelligence). 

– Digitaliseringen är en revolution som påverkar hela samhället. Övergången från industrin till det digitala ser många som vår tids industriella revolution, säger Rosencrantz. 

Bland annat vill man även i högre grad digitalisera äldrevården, och exemplet ”robotdusch” tas upp vid flera tillfällen under presskonferensen. 

– En del säger att Sverige blivit en fet katt – vi var bra och tog det för givet. På samma sätt som Finland tappade sin ställning som mobiltillverkare kan vi också tappa vår ställning.

Socialdemokraterna är dock kritiska till Moderaternas utspel. Närings- och innovationsministern Mikael Damberg tycker att förslaget är slappt. 

– Det hade räckt att göra ett par googlingar för att upptäcka att regeringen redan har genomfört flera av förslagen. Man skulle kunna tro att det här är ett program hämtat från valrörelsen 2010. Men bra att Moderaterna gillar digitalisering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.