Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M får stenhård kritik på Facebook

Other: Skärmdump: Facebook

Timmarna efter det att Alliansen och regeringen kommit överens om att ställa in nyvalet är kritiken benhård på moderatledaren Anna Kinberg Batras Facebooksida.

Den som läser kommentarerna under Kinberg Batras inlägg om decemberuppgörelsen på hennes officiella Facebooksida får leta efter positiva kommentarer. Den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn (1981–1986) kallar uppgörelsen för ”en villkorslös kapitulation” och rader av moderatväljare konstaterar att Sverige nu står inför en vänstergir och kallar uppgörelsen för ”ett fiasko”, ”svek” och ”förräderi”.

”Risken är uppenbar att politikerföraktet kommer öka markant. Snälla, gör om och gör rätt”, skriver Roger Blomqvist och Andreas Björklund frågar ”Jo, men förklara för alla väljare som nu är förbannade och besvikna. De anser att vi bara lagt oss...” Andreas Swedberg menar att ”Stefan Löfven har lurat skjortan av er allihop.”

Ulf E Börjesson fruktar att det som nu hänt kommer att öka föraktet för politikerna: ”Outgrundligt och oerhört tragiskt att sätta väljarnas röst ur spel på det här sättet. Politikerföraktet kommer att öka vilket leder till lägre valdeltagande. Huvudlöst!”

Den tidigare kulturministern Cecilia Stegö Chilò (6–16 oktober 2006) kallar uppgörelsen för ett hastverk: ”Sorry Anna, detta var inte bra. Hur kan du sluta en överenskommelse som binder 100 självständigt valda riksdagsledamöter? Hur kan du fösa regeringen i armarna på V? Hur kan du avstå från att opponera på följdpropositioner? Hastverk.”

Stegö Chilòs efterträdare på posten Lena Adelsohn Liljeroth (2006–2014) skriver: ”Det blir rejäl uppförsbacke Anna. Jag tror inte detta är bra för Alliansen. Löfven såg lika förtjust ut som katten Måns, när han grundligt lurat Pelle.”

Ulf Adelsohn är lika kritisk: ”Tyvärr är det här riktigt illa. I iver att utestänga SD har ni gjort V till vågmästare och bara sett till regerandets form inte dess innehåll. Det är inte bra för Sverige att få en vänsterpolitik som ni måste släppa igenom fyra vårar och tre höstar. En villkorslös kapitulation där 158 mandat ska regera över Sverige. Ska ni lägga ner rösterna även om inte V röstar med regeringen.”

Fredrik Norberg är en av många som ser sig sviken av sitt parti: ”En överenskommelse är bra men den gäller EFTER nyvalet och inte före. Jag har 14 år i moderaterna och MUF, det verkar dock inte bli något förnyat medlemskap. Nya moderaterna och nya borgerligheten lämnar en för bitter eftersmak.”

Kristian Persson håller med: ”Man skäms över att en gång i tiden varit förtroendevald för M!”

Och Viktor Strååt skriver: ”Vilken miss ni gjort, vilka hycklare ni är! Jag lämnar mitt uppdrag som ledamot i lokala styrelsen och även partiet. Alliansen får inte min röst 2018, blir nog SD efter detta.”

Alla ser dock inte uppgörelsen som någon förlust. Johan Engman skriver: ”Svårt att utse vinnaren, men vi är definitivt inga förlorare.”

Men hans inlägg är ett av få som är positiva.

Kinberg Batra själv svarar: ”Detta lägger en viktig grund även för våra möjligheter att ta ansvar i regeringsställning efter nästa val, oavsett när det arrangeras. Därför är det viktigt och bra att vi kommit överens. God fortsättning och gott nytt år!”

Vid 01-tiden hade Nya Moderaterna fått över 2.100 kommentarer som rörde decemberuppgörelsen på sin Facebooksida. En mycket stor andel av dem öppet kritiska. Anna Kinberg Batra kunde då räkna till 114.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.