Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M: Förbjud organisering av tiggeri

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Organisering av tiggeri ska förbjudas och kommunerna bör ges möjlighet att se till att illegala boplatser inte blir permanenta. Det föreslår nu toppmoderaterna Beatrice Ask och Tomas Tobé som vill att flera lagar skrivs om för att motarbeta tiggeri i Sverige.

Föreslaget, som ska läggas fram på Moderaternas partistämma i höst, gäller alltså inte ett allmänt förbud mot enskilda personer att tigga utan ska vara ett förbud mot organiserande av tiggeri. Exakt hur en sådan lagstiftning ska skilja sig från dagens lagstiftning mot människohandel klargörs inte i de båda Moderattopparnas artikel som på torsdagen publiceras på DN Debatt.

Före detta justitieminister Beatrice Ask och partisekreteraren Tomas Tobé konstaterar i artikeln att kommunerna ställs inför en rad svåra frågor med anledning av tiggeriet och anser att det på lokal nivå i dagsläget saknas verktyg för att hantera dessa frågor. Regelverket är enligt Ask och Tobé otydligt på vissa avgörande punkter, bland annat när det gäller möjligheterna till avhysning av illegala boplatser.

De vill även att ordningslagen ses över när det gäller reglerna för pengainsamling och hur dessa ska tillämpas samt ge kommunerna möjlighet att anställa personal med uppgift att säkerställa att illegala boplatser inte uppkommer eller permanentas. I dag är det enbart polisen som har sådana befogenheter.

Kronofogden är också inblandad i problematiken kring illegala boplatser och Ask och Tobé vill förenkla reglerna för myndigheten när det gäller avhysningar. I dag är det till största delen markägarens eget ansvar att hantera avlägsnandet av personer som utan lov bosätter sig på privat mark. Det går att få så kallad särskild handräckning från kronofogden, men handläggningstiderna för detta är i många fall långa. På vissa håll har markägare hamnat i kläm då olovliga bosättningar orsakat nedskräpning som markägaren hållits ansvarig för samtidigt som denne inte fått begärd hjälp av kronofogden för att avhysa de nedskräpande personerna från fastigheten.

”Vi vill att reglerna för så kallad särskild handräckning hos kronofogden ses över, eftersom de i dag är administrativt betungande”, skriver de båda moderaterna i debattartikeln.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.