Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M fortsätter att tappa

Stödet för Moderaterna fortsätter att minska. I DN/Ipsos augusti­mätning får M 25,6 procent av rösterna vilket är den lägsta siffran sedan november 2008. Moderaternas tillbakagång gynnar S och MP som tillsammans är större än allians­partierna för femte gången i år.

Moderaternas minskning från 26,5 procent i junimätningen till 25,6 procent i augusti ligger inom felmarginalen. Men tillbakagången från runt 29 procent i april och maj är statistiskt säkerställd.

– Vi ser att Moderaterna minskar signifikant sedan i våras och har en nedåtgående trend, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Förändringarna av väljarstödet för de övriga allianspartierna mellan juni och augusti ligger också inom felmarginalen. Stödet har inte heller förändrats nämnvärt jämfört med i våras. Folkpartiet ligger i stort sett still på 5–6 procent och C och KD kretsar kring fyraprocentsspärren.

– Moderaternas tillbakagång bidrar till att det samlade stödet för regeringen minskar, säger Johanna Laurin Gulled.

Under sommaren har den höga arbetslösheten och problemen inom vården och skolan fått stor uppmärksamhet.

– Det gör att väljarna kan få bilden att Sverige är i kris och att de ansvariga inte vet hur de ska lösa problemen, säger Johanna Laurin Gulled.

Att Moderaterna backar gynnar det rödgröna blocket som har egen majoritet i både juni- och augustimätningen. Men uppgången över 50-procentsstrecket ligger inom felmarginalen så det finns anledning att ta de rödgrönas majoritet med en nypa salt.

Att de rödgröna går framåt beror också på att stödet för MP och V åkt upp ett snäpp jämfört med i vintras. Förändringarna i augustimätningen ligger inom felmarginalen men den långsiktiga trenden är att båda partierna ligger över valresultatet från 2010.

Socialdemokraterna ökar inom felmarginalen med 1,3 procent i augustimätningen och hamnar på 34,4 procent. S har inte lyckats öka stödet sedan lyftet från botten­noteringen när Stefan Löfven tillträdde, utan ligger stadigt på 33–34 procent.

Vilka Socialdemokraterna tänker söka stöd hos om de vinner valet nästa år är fortfarande höljt i dunkel. Men huvudspåret är ett samarbete med Miljöpartiet.

I augustimätningen får S och MP tillsammans 44,1 procent jämfört med alliansens 39 procent. Det är femte gången i år som S och MP får stöd av fler väljare än de fyra allianspartierna.

Men 44 procent räcker inte för att få igenom förslagen i riksdagen och inget av partierna vill att Sverigedemokraterna ska bli tungan på vågen. För det krävs stöd av åtminstone ett parti till.

SD hade en toppnotering på 10,2 procent i februari men har sedan legat lägre. Uppgången med 1,1 procent till 8,4 procent i augustimätningen är inte statistiskt säkerställd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.