Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M: Ge brottslingar som erkänner straffrabatt

Straffrabatt för brottslingar som erkänner är ett kontroversiellt förslag som partiledningen vill gå vidare med trots stort internt motstånd på Moderaternas stämman i Norrköping.

Att stärka kampen mot grov och organiserad brottslighet är en tyngdpunkt i de kriminalpolitiska förslag som diskuteras på Moderaternas stämma. Dit hör skärpta straff för grova våldsbrott och brottslighet som sker i organiserad form.

Men Moderaterna öppnar även för förändringar i rättsprocessen för att komma åt den tyngsta kriminaliteten. Ett sådant förslag är att öppna för större straffrabatt för dem som erkänner brott. Förslaget har mött hårt motstånd i det särskilda utskottet för rättsfrågor.
Ett yrkande på att helt slopa idén om straffrabatt röstades ner med siffrorna 18-7 och stämman väntas imorgon lördag gå på partiledningens linje.

– Det här svåra är frågor. Det krockar ju med principen att du har rätt att inte säga någonting som misstänkt, erkänner justitieminister Beatrice Ask.

Bakgrunden är enligt henne svårigheten att komma vidare i komplicerade brottmål som handlar om grov organiserad brottslighet och där ingen erkänner.

– Men vi vill inte ha ett system där polisen dealar med folk. Det här är något som domstolen i så fall ska beakta som en förmildrande omständighet när påföljden ska bestämmas, säger Ask.

Än så länge säger sig Moderaterna bara vilja utreda frågan. Det samma gäller ett förslag om att införa så kallade kronvittnen. Där handlar det om strafflindring för personer som bidrar till bevisningen mot medbrottslingar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.