Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M hoppas komma överens med alliansen

Johan Forssell.
Johan Forssell. Other: Roger Turesson

I början av veckan presenterade Moderaterna sina nya förslag för att få bukt med det framväxande skuggsamhället i Sverige. 

Förslaget om indragen skola och sjukvård för gömda barn har inte fått stöd från de andra allianspartierna.

– Jag tror inte att alla allianspartier har tänkt färdigt än, säger Johan Forssell som är Moderaternas migrationspolitiska talesperson. 

Moderaternas förslag om att låta varje kommun avgöra om tillståndslösa barn ska få tillgång till skola och sjukvård har i nuläget endast medhåll från Sverigedemokraterna. 

– Vi moderater gör vår egen analys och lägger fram våra egna förslag. Sen vilka partier som håller med eller inte håller med är inte prioriterat för oss, säger Johan Forssell. 

Han blickar i stället mot förhandlingsbordet tillsammans med Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna. 

– Vi är ju fyra olika partier som har en gemensam samsyn att skuggsamhället är problematiskt och måste hanteras. Jag tror inte att alla allianspartier har tänkt färdigt, säger Forssell. 

Och fortsätter: 

– Vi vill bilda en alliansregering och hantera migrationspolitiken gemensamt så det är en fråga för en kommande förhandling. 

Han understryker också att Moderaterna inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna – inte i migrationspolitiken och inte i någon annan fråga. 

Förutom skol- och vårdfrågan föreslog M också att preskriptionstiden för ett utvisningsbeslut ska förlängas från dagens fyra år till tio.

Läs mer: Många söker asyl upprepade gånger 

Bland andra har gränspolischefen Patrik Engström tidigare sagt till DN att en sådan lagändring skulle innebära ett betydligt mer omfattande arbete för gränspolisen. 

– Då skulle de här personerna fortsätta att vara efterlysta hos oss under tio år. Det skulle innebära enormt många ärenden i obalans, sade han. 

Han tror heller inte att begränsningar av välfärdstjänster skulle förändra situationen avsevärt. 

Johan Forssell tycker inte att Engströms uttalanden ska ses som kritik. 

– Kritik och kritik, just det här enskilda förslaget kanske inte kan lösa problemen men om man lägger dem tillsammans. Det handlar inte bara om att göra en sak utan det är flera saker som måste till. 

Har myndigheterna efterfrågat de här förslagen som ni har lagt fram?

– Jag har träffat olika myndighetspersoner som har påpekat det här, absolut, säger Johan Forssell. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.