Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M: Inför tillfälliga uppehållstillstånd

Foto: Sören Andersson

Även Moderaterna vill införa tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande. Förslaget kommer orsaka intern strid.

Migrations- och integrationsfrågorna har i samtliga borgerliga partiers valanalyser pekats ut som en av orsakerna till valförlusten förra året.

Både Folkpartiet och Kristdemokraterna har under vintern och våren presenterat förslag om att införa tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande. Nu lägger även det största allianspartiet Moderaterna ett likadant förslag.

Tillfälliga uppehållstillstånd i tre år ska gälla alla asylsökande som kommer på egen hand utanför kvotsystemet.

Det tillfälliga tillståndet ska permanentas om personen får ett jobb och kan visa upp en inkomst. Om skyddsbehovet kvarstår efter tre år, eller om etableringsaktiviteter fullföljs, ska också ett tillfälligt uppehållstillstånd kunna övergå till ett permanent.

– Vårt fokus är att fler snabbare ska komma in på arbetsmarknaden. Vi ser att vi i dag har ett stort utanförskap, säger partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor Elisabeth Svantesson.

Partiledaren Anna Kinberg Batra vill inte svara på om hon tror att det här förslaget leder till att färre flyktingar söker sig till Sverige.

– Vi gör det här för att det är flera som ska arbeta. Alla som söker skydd här ska få sin sak prövad, säger hon.

Moderaternas ungdomsförbund är mycket kritiskt till moderpartiets förslag.

– Vi ska inte möta människor på flykt med hot om hemresa. Vi borde välkomna människor som kommer till Sverige med jobb och integration. Jag tror att Sverige och Europa behöver fler hjärtan. Jag kommer inte vika en sekund från att Europa blir bättre av större öppenhet, säger Mufs ordförande Rasmus Törnblom.

– Jag tycker att det går tvärsemot vad Moderaterna lovade valrörelsen.

Han blåser till strid inför partistämman i höst.

– För min del är gränsen nådd med det här förslaget. Vi är en fjärdedel av Moderaterna och det kommer att märkas.

Anna Kinberg Batra säger att hon ser fram emot debatten med MUF.

– Jag hoppas vi har en debatt om hur fler ska komma in på arbetsmarknaden. Den debatten har jag gärna med ungdomsförbundet.

Fakta. Moderaternas förslag i korthet
  • Tillfälliga uppehållstillstånd. Personer som kommer till Sverige utanför kvotsystemet kan tillfälliga uppehållstillstånd. Tillstånden kan permanentas om personen har skyddsskäl, får jobb eller om etableringsaktiviteter fullföljts.  
  • Ökat statligt ansvar. Statens ansvar för nyanländas etablering på arbetsmarknaden förlängs från två till tre år. Kommuner som redan tar ett stort ansvar ska undantas från nya placeringar. Länsstyrelserna tar över bosättningsansvaret.
  • Ökat fokus på jobb. Nyanlända ska få ha etableringsersättning samtidigt som jobb i ett år. Lärlingsanställningar även för nyanlända.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.