Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-lamnar-krimsamtalen/

Politik

M, KD och L lämnar krimsamtalen

M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Foto: Lotta Härdelin

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lämnar de kriminalpolitiska samtalen som skulle leda till en överenskommelse mellan alla riksdagspartierna utom SD. Regeringen har inte gjort tillräckligt, enligt partiernas besked på lördagen.

– Vi är överens om mycket av det brottsförebyggande arbetet. Vad gäller skärpt rättspolitik så kan jag konstatera att vi fortfarande står väldigt långt ifrån varandra, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell som hävdar att han sagt ja till alla S-punkter, men i gengäld fått med sig S på knappt hälften av M-förslagen.

Han var missnöjd i går, fredag, när aviserade samtal dragit ut på tiden och inte lett till att något oppositionsparti var nöjt, varför han meddelade att regeringen skulle få till lördagen på sig att justera förslagen. M kräver bland annat fler poliser mot gängkriminaliteten, dubbelt så långa straff för gängbrott, införande av kronvittnessystem och slopande av straffrabatt för unga såväl som mängdbrott.

Också KD, L och i viss utsträckning även C har drivit förslag om att vittnen ska kunna vittna anonymt mot gängkriminella. Inrikesminister Mikael Damberg har svarat att regeringen är öppen för att diskutera alla förslag. KD vill helt vill slopa rabatten för unga vuxna över 18 år och MP har sagt att man är redo att se över frågan.

– Regeringen har missat chansen att nå en bred överenskommelse om en handlingsplan för att knäcka gängkriminaliteten, det beklagar vi. Vi förkastade det som presenterades i går och det bud vi fick i dag är i princip det samma, med bara fyra nya punkter. Det räcker inte och det finns inga förutsättningar att fortsätta samtalen i den här formen, säger Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlson.

En huvudsaklig kritik mot regeringen är att dess förslag inte har tagit med flera punkter som rikspolischefen fört fram under samtalen. Utöver KD:s önskade straffrabatter saknar Carlson även bland annat tydlighet i förslagen om sociala insatser och lönesatsningar på polisen. I ett meddelade till DN skriver Anders Thornberg:

”Det är viktigt att det förs en bred dialog om åtgärder på kort och lång sikt. Jag avstår från att kommentera enskilda politiska utspel eller detaljerna i samtalen. Men för att samhället ska kunna kraftsamla och vända utvecklingen behövs en så stor politisk enighet som möjligt. Avgörande är att få till bättre verktyg för polisen, att polisen får koncentrera sig på kärnuppdraget och att fler samhällsaktörer gör mer för att bryta utvecklingen.”

Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson säger att han tycker att det har varit bra diskussioner som tagit de här frågorna framåt, ”även om vi inte nått fram till en formell överenskommelse,”. Enligt honom finns en majoritet i riksdagen för flera effektiva åtgärder för ökad trygghet och mot gängbrottsligheten och att regeringen ställt sig bakom L i flera frågor.

– Från Liberalernas sida kommer vi både inom Januariavtalet och i riksdagen driva på för nödvändiga och snabba åtgärder för att återupprätta rättsstaten och stoppa gängbrottsligheten. I frågor där vi inte blir helt överens med regeringen är vi beredda att forma andra majoriteter och driva lagstiftningsinitiativ direkt i riksdagen, säger Johan Pehrson.

Centerpartiet står inte bakom de övriga borgerliga partiernas beslut att lämna samtalen. Den rättspolitiska talespersonen Johan Hedin säger att han ”hoppas att de partier som lämnat tar sitt förnuft till fånga, att de kan visa politiskt ledarskap och komma tillbaka till förhandlingsbordet”.

– Vi är beredda att fortsätta samtalen då. Polisen förtjänar att vi gör vårt bästa för att ge dem rätt förutsättningar för att kunna göra sitt jobb. Alla de människor som känner sig otrygga på grund av våld och gängkriminalitet förtjänar det också, säger Johan Hedin i ett uttalande. 

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD som lämnats utanför samtalen, säger att han bara väntade på att dagen skulle komma när diskussionerna skulle stranda. 

– Det finns så stora skillnader i vår syn på kriminalpolitik, från liberala socialister till de mer konservativa partierna, och det är svårt att bli överens. Vi har varit tydliga länge med att människor som begår brott ska kunna ta konsekvenserna och att straff har ett egenvärde i sig, medan S och MP tycker att man ska kunna få straffrabatt, säger Marttinen som menar att alla lagändringar på området de senaste åren har gått i SD:s riktning, men att det är för lite och för långsamt.

Läs mer: Krimsamtalen avbröts – partierna inte överens