Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M-ledningen får kritik av Muf för passivitet i las-frågan

Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, är kritisk till partiledningens passivitet i las-frågan.
Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, är kritisk till partiledningens passivitet i las-frågan. Foto: Mats J Larsson

För två år sedan drev Moderata ungdomsförbundet igenom att moderpartiet skulle ändra hållning i lagen om anställningsskydd (las). Men sedan dess har ingenting hänt. Nu riktar Muf kritik mot partiledningen som den anser agerat passivt. Men arbetsmarknadspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson lovar ett förslag ”under våren”.

– Det här har tagit alldeles för lång tid. Vi fick ett tydligt mandat på stämman att göra någon typ av las-reformer och vi har inte ens fått en färdriktning. Vi är väldigt kritiska till att man inte verkställt beslutet, säger Moderata ungdomsförbundet ordförande Benjamin Dousa till DN.

På lördagen ska Moderaternas reformgrupper redovisa sitt arbetet hittills under Sverigemötet i Karlstad. Men beskedet om hur Moderaterna vill förändra las, anställningslagen som innebär ”sist in, först ut”, dröjer.

– Det är regler som håller unga och arbetslösa utanför arbetsmarknaden. Vi vill gå hela steget och ta bort turordningsreglerna. Men åtminstone något måste partiet leverera. Annars bryter man mot partistämmobeslutet, säger Benjamin Dousa som själv sitter i den framtidsgrupp som leds av partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Läs också: Skärpt kritik mot Centerpartiet inför Kinberg Batras ödestal

Hon lovar att ett förslag ska läggas fram senast till partistämman i oktober - men säger nej till Muf-linjen att helt slopa turordningsreglerna.

– Vi ska ha anställningstrygghet i Sverige. Det vi vill göra är att reformera las, bland annat med en ny anställningsform. Vi ser också över hur vi både kan ha trygghet, men mycket bättre omställning så att fler rör på sig på arbetsmarknaden, säger hon.

Under den tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt och dåvarande finansministern Anders Borg var Moderaterna emot att ändra i las, eftersom det ansågs reta facket. Men nu vill M-ledningen genomföra förändringar som förändrar lagstiftningen.

– På höstens partistämma ska vi fatta beslut om detta, lovar Elisabeth Svantesson.

Övriga tre allianspartier har också förslag om att göra om las.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.