Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-och-kd-kraver-att-s-lagger-korten-pa-bordet/

Politik

Damberg öppnar för anonyma vittnen: ”Inga förslag är omöjliga”

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Christine Olsson/TT

Under onsdagen möttes sju av riksdagspartierna för sitt andra möte om det ökade gängvåldet. Flera partier och polismyndigheten vill se anonyma vittnen – något regeringen nu öppnar för. 

– Inga förslag är omöjliga, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) direkt efter mötet.

På onsdagens möte deltog, förutom sju av riksdagspartierna, rikspolischefen Anders Thornberg och riksåklagare Petra Lundh samt en representant från Tullverket, för att ge sin bild av läget. 

Inrikesminister Mikael Damberg, (S), sa på en pressträff efter mötet att förhandlingarna nu börjat och att alla partier presenterat sina förslag, inklusive regeringen. 

– Det handlar både om det förbyggande åtgärder för att se till att unga inte rekryteras in i de här miljöerna men också om att polisen får nya verktyg att komma åt och sätta dit gängen, säger Damberg om regeringens förslag. 

Flera partier har lyft vittnesfrågan. KD vill till exempel öppna för anonyma vittnen, kronvitten och vittnesskydd. Också Centern placerar frågan om vittnesskydd högt på listan av prioriterade förslag. 

– Det är viktigt att fler kan ingå i vittnesskyddsprogram och att vi skärper straffen för övergrepp i rättsak, om man hotar ett vittne, till minimum två år. Då ingår också obligatorisk häktning och åklagaren har andra möjligheter till tvångsmedel, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

I regeringens lista ingår flera förslag som rör vittnen, säger Damberg och räknar upp: vittnesstöd, vittnesskydd, skärpta straff och kronvittnen.

– Men vi har noterat att flera andra partier lyfter frågan om anonyma vittnen och jag vill vara tydlig med att inga förslag är omöjliga förslag, säger Damberg.

Redan i våras meddelade hans kollega, justitieminister Morgan Johansson, (S), att regeringen vill inkludera frågan om anonyma vittnen i utredningen om kronvittnen - detta efter en rad uppmaningar från riksdagen, så kallade tillkännagivanden.  

Möjligheten att vittna anonymt vid brottslighet är brett omdiskuterad, bland annat har justitieministern pekat på att det kan innebära problem för rättssäkerheten. 

I samband med onsdagens pressträff berättade Mikael Damberg också att kommunernas brottsförebyggande ansvar är med på regeringens lista över delar som man vill se över. Regeringen föreslår också satsningar på skolor och socialtjänst i socialt utsatta områden, något som står på polisens önskelista. 

Damberg berättar också att regeringen vill stärka gränsbevakningen genom att med kamera låta polisen övervaka vilka bilar som rullar ut och in i Sverige. 

Regeringens lista innehåller också: Höjt straff för mened ska utredas, skärpta straff för den som överlåter narkotika till andra, skärpta straff för den som rekryterar unga till kriminalitet, skärpta straff för brott kopplade till kriminella uppgörelser och att införa påföljden ungdomsövervakning. Merparten av förslagen är kända sen tidigare och vissa utreds just nu. 

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anländer till Rosenbad på onsdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell kallar förslagen ”gammal skåpmat” och påpekar att läget är akut i och med den senaste tidens många skjutningar. Han håller inte med regeringens beskrivning om att förhandlingarna dragit igång.

– Att regeringen dessutom föreslog att nästa möte skulle ske först om två veckor är helt enkelt inte seriöst eller att ta läget på allvar. Moderaterna vill ha handling och förändring och det var därför vi redan för flera veckor sedan presenterade vår bottenplatta med 10 punkter. Först i dag kommer regeringen med sin lista, som består av gammal skåpmat vi egentligen redan är överens om. Regeringen måste börja prioritera detta, säger Forssell. 

Moderaternas föreslår bland annat poliser mot gängkriminaliteten, fördubblade straff för gängkriminella, visitationszoner och vistelseförbud. M vill också snabba på lagstiftningsprocessen genom kortare remisstider och mer pengar till regeringskansliet. Damberg säger att han är öppen för snabbspår, så länge man håller sig innanför grundlagens ramar. 

– Man kan till exempel sätta vissa utredningar i snabbspår så att de blir färdiga snabbare. Sen finns alltid grundlagens begränsningar. En regering får inte lägga fram förslag som inte beretts på rätt sätt, säger Mikael Damberg. 

Kritiken om regeringens saktfärdighet kommenterar han med orden: 

– Nu har alla presenterat sina ingångsvärden och går in i en skarp förhandlingsfas. Jag hoppas att partierna ska komma överens men jag tror inte att det bästa är att börja villkora den här processen.  

Någon deadline finns ännu inte, enligt Damberg. Nästa möte väntas äga rum nästa vecka.