Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M och KD väcker misstroende mot Hultqvist

Splittringen är total mellan de borgerliga partierna om att fälla försvarsminister Peter Hultqvist (S). Moderaterna och Kristdemokraterna har nu formellt väckt misstroendeförklaring mot försvarsministern medan Centern och Liberalerna drar tillbaka sina hot.

- Det är dags för sans och balans, säger C-ledaren Annie Lööf.

Så sent som i juli riktade de fyra borgerliga partierna misstroendehot mot tre av regeringens ministrar på grund av deras inblandning i it-haveriet i Transportstyrelsen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) fick avgå men försvarsminister Peter Hultqvist valde att sitta kvar trots hotet om misstroende.

Nu står det klart att allianspartierna inte har kunnat enas om att gå vidare med misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist. C och L drar tillbaka sina hot och därmed finns det ingen majoritet i riksdagen för att fälla försvarsministern.

Läs även: Ewa Stenberg: Det borgerliga samarbetet har åter brutit samman

– Det har framkommit ny viktig information sedan vi aviserade misstroendeförklaringen i juli. Vi kommer inte att väcka eller stödja en misstroendeförklaring mot försvarsministern i det här skedet, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Även C-ledaren Annie Lööf anser att det inte längre finns skäl att fälla försvarsministern.

– Peter Hultqvist har agerat klandervärt och det finns skäl för kritik. Däremot finns det inte tillräckligt starka skäl för att fälla honom i en misstroendeomröstning. Det krävs lite sans och balans i det politiska samtalet. Om man använder riksdagens skarpaste verktyg ska man ha på fötterna, säger Annie Lööf.

Hon pekar på att det viktigaste skälet till att dra tillbaka misstroendehotet är att statsministerns närmaste medarbetare, statssekreterare Emma Lennartsson, valde att avgå sedan det blivit känt att hon fått information om säkerhetsläckaget på Transportstyrelsen tidigare än hon först angav.

– Den sakliga grunden har fallit. Vi ser att informationen fanns på statsministerns kansli. Statsministerns närmaste medarbetare hade information innan försvarsministern fick det. Det får såklart konsekvenser för bedömningen i ansvarsfrågan, säger Annie Lööf.

Hon försöker tona ner allvaret i att alliansens fyra partier är splittrade när det gäller misstroende mot försvarsministern.

– Vi har landat i olika slutsatser. Men alliansarbetet fortsätter som vanligt.

Även Jan Björklund betonar att han vill fortsätta allianssamarbetet men han medger att oenigheten är besvärande.

– Vi har en gemensam problembild av många av de utmaningar som Sverige måste lösa. Det bekymmer som finns är det besked som Moderaterna gav i januari – att man öppnar dörren på glänt för SD. Man får uppfatta att KD har ungefär samma inriktning. Det försvårar naturligtvis, säger jan Björklund.

Han understryker att det kan bli frågan om att rikta kritik mot några statsråd längre fram.

– Det går inte att utesluta att den KU-granskning som nu sker landar i att statsråd ändå kommer att behöva avgå.

Bara ett par timmar efter att Liberalerna och Centern meddelat att de inte tänker gå vidare med ett misstroende mot Peter Hultqvist, äntrade Jessica Polfjärd podiet i riksdagens kammare och begärde att misstroendeomröstningen ändå genomförs.

– Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att vi har landat i olika bedömningar i den här frågan. I somras var vi överens om att vi ansåg att det fanns skäl att rikta misstroende mot statsrådet Hultqvist. Vi tycker att det finns fortsatt skäl att rikta ett misstroende mot honom, säger Jessica Polfjärd.

Även Kristdemokraterna yrkar på en misstroendeomröstning mot försvarsministern.

– Kristdemokraterna håller fast vid det vi tidigare har meddelat. Vi anser inte att den nya information som har framkommit förändrar läget utan snarare bekräftar att försvarsministern inte har agerat på ett ansvarsfullt sätt. Vi kommer därmed att fullfölja vår linje kring misstroendevotum, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Hon kommenterar Annie Lööfs uttalande om att det krävs sans och balans i politiken med att ”Det tycker jag är överord”. Hon är också besviken över att Allianspartierna inte har kunnat enas i misstroendefrågan.

– Jag beklagar det, men vi kommer att vara överens om politik framåt och det är det viktiga, säger Ebba Busch Thor.

På fredagen kommer en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven att hållas på Sverigedemokraternas begäran. Den kommer dock inte att vinna stöd av en majoritet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.