Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M och SD har träffats utanför ordinarie utskottsarbetet

Foto: TT

Flera möten har ägt rum mellan riksdagsledamöter från Moderaterna och Sverigedemokraterna under den senaste tiden. Träffarna har hållits vid sidan om det ordinarie utskottsarbetet. Det uppger SD:s gruppledare Mattias Karlsson för DN.

Efter att moderatledaren Anna Kinberg Batra den 19 januari upphävde det hon kallade "ett kontaktförbud" med SD hölls ett första möte på tjänstemannanivå mellan de två största oppositionspartierna den 31 januari.

Sedan dess har det i flera av riksdagens utskott ägt rum enskilda möten mellan M och SD, enligt SD:s gruppledare.

– Det pågår diskussioner i flera utskott. Det har inte landat ännu. Vi får se vad det leder till, säger Mattias Karlsson.

Har det varit möten vid sidan om utskottsarbetet?

– Ja.

Sverigedemokraterna hoppas att dessa möten ska leda till att dem samlade oppositionen ska kunna fälla regeringen oftare.

– Det finns ett stort värde att vi kan diskutera och kanske i vissa fall jämka oss på ett rimligt sätt och att vi får ett ömsesidigt informationsutbyte som vi inte haft tidigare, säger Mattias Karlsson

Men det är ändå så att Moderaterna måste vara överens med övriga allianspartier för att ni ska kunna fälla regeringen. Vad är skillnaden jämfört med tidigare?

– Den stora skillnaden konkret kommer bli att i frågor där vi ligger nära varandra eller haft detaljer som skiljer oss åt så kan vi diskutera och lägga upp dem på bordet och diskutera och kanske jämka oss och därmed kanske enas om ett gemensamt förslag. Det gör att det borde bli fler tillfällen när vi kan fälla regeringen och få igenom vår politik.

Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd vill inte direkt bekräfta att enskilda möten med SD har ägt rum, men säger:

– Det är rimligt att samtala med alla riksdagens åtta partier.

Samtal mellan M och SD ska enligt henne framför allt handla om frågor där det inte finns en gemensam linje mellan de fyra borgerliga partierna.

– I de lägen där det inte finns en alliansgemenskap finns det möjlighet för alla partier att prata med alla partier, säger Jessica Polfjärd.

Däremot säger hon nej till att förhandla med SD i frågor där alliansen, som fortsätter att hålla gemensamma förmöten, är överens.

– Där vi har gemensamma positioner med alliansen kommer vi inte att förhandla med Sverigedemokraterna, säger Jessica Polfjärd.

Läs också: Moderaterna och Sverigedemokraterna i ett första möte

Hon har själv inte pratat politiskt med SD tidigare.

– Men nu har vi sagt att den möjligheten ska finnas eftersom det är ett parti som finns i Sveriges riksdag och är representerat av väljarna precis som vi andra, säger M-gruppledaren..

Bakgrund. M och SD

19 januari: Moderatledaren Anna Kinberg Batra håller presskonferens och säger hon vill lägga en gemensam alliansbudget så snart som möjligt och att kontaktförbudet med Sverigedemokraterna upphävs.

31 januari: Ett första möte på tjänstemannanivå hålls mellan M och SD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.