Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-om-bankskatt-allt-kan-inte-losas-med-hojd-skatt/

Politik

M om bankskatt: ”Allt kan inte lösas med höjd skatt”

Elisabeth Svantesson (M) Foto: Lars Lindqvist

Reaktionen på finansministern Magdalena Anderssons (S) planer på att införa en ny bankskatt för att finansiera försvaret lät inte vänta på sig. Vänsterpartiet var förtjust över att ”deras” bankskatt blir verklighet. Moderaterna vänder sig emot att skattehöjningar ska ”lösa alla problem” – särkskilt inte när ekonomin bromsar in.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson kommenterade omedelbart uppgifterna om att Magdalena Andersson (S) planerar att införa en skatt på finanssektorn, en bankskatt, med stöd av Centern och Liberalerna i uppgörelsen om försvaret. 

– Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter. Om S, C, L och MP stryker friår och familjevecka behöver de inte höja skatten för att finansiera försvaret, skriver hon i en kommentar till DN.

Hon menar också att det är ”aningslöst” att möta en sämre ekonomi med höjd skatt och ”nedmonterad arbetslinje”.

Vänsterpartiets talesperson Ulla Andersson är tvärtemot mycket nöjd med att det blir en bankskatt.

– Vi drev igenom och förhandlade fram en bankskatt som var klar alldeles innan valet. Det är lite roligt om Centern och Liberalerna nu ska driva igenom vår reform. Sedan tycker vi att det är bättre om pengarna används till vård och omsorg istället för att vara med i en kapprustning.

Kommer ni att motsätta er att bankskatten går till försvaret?

– Det röstas aldrig på det sättet i en budget, men om vi fick bestämma skulle pengarna gå till vård och omsorg. Det finns ett behov av utbyggd värnplikt, men det kostar inga fem miljarder, säger Ulla Andersson till DN.