Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Tobé och Johansson skyller på varandra

Other: Magnus Hallgren

Synen går isär om vad som ligger bakom den fortsatta polisflykten. ”Regeringens största misslyckande”, säger Moderaterna. Enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är den nuvarande situationen en konsekvens för få utbildade poliser under alliansregeringen.

På onsdagen kunde DN redovisa statistik som visar att polistätheten i Sverige är den lägsta på tio år.

– Det här är regeringen Löfvens största misslyckande, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson.

– Trots alla löften om fler poliser blir det färre, både i antal och i relation till befolkningen. Vi förlorar viktig kompetens när vi har en rekordhög nivå av grov kriminalitet.

Enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson finns förklaringen till polisflykten i den förra alliansregeringens politik.

– Den borgerliga regeringen utbildade mellan 600 och 700 poliser varje år. När 400-500 poliser går i pension varje år går det inte ihop. Regeringen har fördubblat antalet platser på Polishögskola och förra året började 1.300 personer utbildningen, säger Morgan Johansson.

Två extra miljarder i år ska enligt Morgan Johansson hjälpa till att göra polisen till en mera attraktiv arbetsgivare med bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor. Nästa år är planen att höja anslaget med 2,3 miljarder och 2020 med 2,8 miljarder.

– För att uppnå målet om 10.000 nya polisanställda 2024 behöver vi på sikt utbilda 2.000 poliser om året, säger Morgan Johansson.

– Får något årtionde sedan kunde man räkna med att en utbildad polis stannade under hela sin yrkeskarriär. Så ser inte arbetsmarknaden ut längre och den privata säkerhetssektorn är mycket intresserad av att anställa poliser. Satsningarna på polisen syftar till att kunna behålla poliser och återrekrytera poliser som hoppat av, säger Morgan Johansson.

Enligt Tomas Tobé går vägen till fler poliser genom högre löner. Moderaterna har föreslagit att lönerna ska höjas med i genomsnitt 3.000 kronor per månad. 

– Regeringen har sagt nej till höjda polislöner. Ska man locka rekordmånga att bli poliser kommer man inte undan att höja lönerna.

Behövs andra åtgärder, enligt M?

– Vi behöver en starkare kriminalpolitik och en ny polisledning om vi ska kunna vända detta.

Dessutom känner många poliser ett svagt stöd från polisledningen, enligt Tomas Tobé.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.