Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 17:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-politiker-begars-haktad-misstankt-for-valdtakt/

Politik

M-politiker begärs häktad misstänkt för våldtäkt

Det moderata kommunalrådet i Mellansverige som anhölls i torsdags har begärts häktad. Mannen är misstänkt för flera våldtäkter och grov kvinnofridskränkning. 

– Jag har i dag begärt personen häktad på sannolika skäl misstänkt dels för grov kvinnofridskränkning och fem fall av våldtäkt mot samma målsägande, säger chefsåklagare Eva Nemec Nord.

Det moderata kommunalrådet som misstänks ha utsatt en kvinna för brott under flera år greps i torsdags kväll utanför en idrottsanläggning. Han misstänktes inledningsvis för grov kvinnofridskränkning. Offret ska vara en närstående kvinna, som vårdas på sjukhus. 

På söndagen begärdes politikern häktad. Enligt chefsåklagare Eva Nemec Nord har våldtäkterna skett 2017, 2018 och 2019. 

– Det är under ett förhållande som det ska ha förekommit våld, hot om våld, kränkningar, ofredanden och även sexuellt våld, säger hon. 

Häktningsförhandlingen kommer att hållas under måndagen. 

– Det tingsrätten ska pröva är om det föreligger skäl för häktning och jag menar att det gör det. Vi behöver utreda de här misstankarna så att det blir en korrekt och robust utredning för att klarlägga vad som har hänt eller inte har hänt. Det är så pass allvarliga misstankar, säger Eva Nemec Nord. 

– I relationsvåld finns sällan vittnen utan utredningen får verifiera den stödbevisning som kan finnas och då är det andra personer som ska höras och följas upp. Då finns det en risk för påverkan om den misstänkta är på fri fot. Så det är framför allt skälet till begäran om häktningen.

Straffet för våldtäkt är minst två års fängelse. 

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Han förnekar samtliga brott, säger Eva Nemec Nord.  

Moderaternas lokalavdelning där mannen har varit politiskt aktiv beslutade i samband med att han anhölls i fredags att peta honom från sin post. Oavsett utgång i rättsprocessen anser lokalförbundet att förtroendet för politikern är förbrukat.

Läs mer: M-politiker misstänkt för grov kvinnofridskränkning