Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M-politiker: Vi måste börja släppa in SD

Olov Holst.
Olov Holst. Foto: Moderaterna

Moderaterna måste tänka om och börja samtala med Sverigedemokraterna. Det anser Sigtunas moderata oppositionsråd Olov Holst. Han har själv lovat SD att försöka se till att partiet kommer in i alla kommunens styrelser och nämnder.

– Vi har gjort fel genom att låtsas som att de inte finns. De skulle inte ha 13 procent om vi skulle ha tagit in dem och haft en vettig politisk diskussion och exponerat vad de faktiskt är, säger Olov Holst till DN.

Efter valet, där SD blev Sigtunas tredje största parti, tog Sverigedemokraterna telefonkontakt med Holst. Han lovade då att slå vakt om antalet platser i kommunens nämnder och styrelser, vilket skulle garantera representation för SD. Även Centerpartiet och Kristdemokraterna i kommunen är inne på samma linje.

Uppgifter har gjort gällande att Socialdemokraterna och Miljöpartiet överväger att minska antalet platser för att utestänga SD, något Holst anser skulle vara fel.

– Den tiden är förbi när vi kan resonera så. Om 13 procent av Sveriges befolkning röstar på Sverigedemokraterna ökar man det demokratiska underskottet om man ändrar i strukturerna för att hålla ett visst parti ute, säger Olov Holst.

Han betonar att Moderaterna inte tänker göra upp med SD i några politiska frågor, men tror att SD-stödet skulle öka till det dubbla i nästa val om fyra år om partiet skulle stängas ute.

I ett tiotal kommuner i Stockholms län har SD efter valet fått en vågmästarroll, något som också är fallet i riksdagen. Även där anser Olov Holst att Moderaterna borde börja samtala med SD, något partiledaren Jimmie Åkesson länge krävt. Men under fyra år har han fått kalla handen av den avgående moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Man ska bjuda upp till dans. De får föra fram sina argument och sedan ska vi bevisa att de har fel rent politiskt, säger Olov Holst.

Men man brukar ju säga i Moderaterna att vi inte talar med Sverigedemokraterna?

– Att försöka stänga ute och inte låta SD komma till tals gynnar bara missnöjesröster. Det är det vi har sett i det här valet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.