Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

"M-program är en historieförfalskning"

Moderaterna antog i helgen ett nytt idéprogram. Men formuleringarna om kampen för jämställdhet och mot apartheid har fått motståndarna att reagera. ”Historieförfalskning”, tycker Lena Hjelm-Wallen (S).

”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”

Ovanstående formulering är hämtad ur Moderaternas nya idéprogram, vilket partiet antog under helgens stämma i Örebro.

Harmlös, kan tyckas. Men raderna – som står att läsa på sidan nio i det sjutton sidor långa förslaget – har rört upp känslor i motståndarlägret.

Inte minst ledande socialdemokrater menar att ordalydelsen kan ge intryck av att Moderaterna var pådrivande i kampen mot apartheid i Sydafrika. En beskrivning av verkligheten de inte vill stämma in i:

– De röstade emot sanktioner och var för att svenska företag skulle få verka där. Så det där är en historieförfalskning, säger Lena Hjelm-Wallen (S) biståndsminister 1985–1991, till S-tidningen Aktuellt i politiken, AiP.

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld säger till DN.se att de flesta politiker – oavsett färg – sannolikt skulle hålla med om att Moderaterna inte gått i främsta ledet, vare sig i kampen för rösträtt eller mot den sydafrikanska rasåtskillnaden.

– Tvärtom fick de snarast släpas till de ståndpunkter som de senare tog.

– Det betyder inte att de var för apartheid eller emot lika rösträtt. Men de ville gå långsammare och försiktigare fram i de här frågorna.

DN.se har sökt Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten och väntar på en egen kommentar. För AiP försvarar hon de nya formuleringarna.

– Moderaterna har konsekvent varit ett parti som agerat för frihet. Det tycker jag är rätt och bra. Vi har förnyat oss på många sätt och vi har utvecklats hela tiden. Om du läser idéprogrammet så ser du också att det finns en del om att vi alltid har varit i rörelse, säger hon.

På mikrobloggen Twitter är kritiken skoningslös. En särskild hashtag – #stuffmoderaternadid – har skapats och under den skickas en strid ironiserande meddelanden om partiets upplevda historierevision.

Exempelvis har Ulf Bjereld textat följande tweet:

”2007. Carl Bildt skriver texten till gruppen Torssons megahit "Festen hos Lundins": bit.ly/plE4zL #stuffmoderaternadid”

– Jag tycker att låten är väldigt rolig. Det är en anspelning på att man försöker tvätta av det som varit negativt genom att beskriva det positivt. På samma sätt som Carl Bildt gör i Lundin Oil-affären, förklarar statsvetaren och har även bifogat en länk till aktuell låt.

Ulf Bjereld tycker att man ska se reaktionen på Twitter som ett uttryck för att många opinionsbildare upplever att Moderaterna den här gången har gått för långt:

– Partiet försöker revidera historien att passa det egna partiet. Man vill framstå i mer positiv dager än vad det egentligen finns fog för.

– Men det får ett löjets skimmer över sig. Då faller man också lätt offer för ironier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.