Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M: Regeringen har misslyckats trots högkonjunktur

Elisabeth Svantesson (M).
Elisabeth Svantesson (M). Foto: Eva Tedesjö

De rödgrönas gemensamma förslag på DN Debatt om reformer för 2,6 miljarder kritiseras av Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

– När det gäller polisen är det sorgligt att regeringen har vaknat så sent, säger hon och menar att S-MP-regeringen har misslyckats trots goda ekonomiska förutsättningar.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till förslaget om reformer på 2,6 miljarder kronor som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans presenterar på DN Debatt

– Jag ser att det har gått en mandatperiod, och resultatet av deras politik trots brinnande högkonjunktur är att de har höjt skatterna med 60 miljarder och utgifterna med 100, säger hon. 

Enligt Elisabeth Svantesson är påståendet i debattartikeln om att den nuvarande regeringen tog över ett budgetunderskott på 60 miljarder och nu har vänt detta till ett överskott på 50 miljarder inte förvånande. 

– Det är ju självklart att man har ett överskott i en stark högkonjunktur. 

Hon jämför också med de åtta åren innan den nuvarande S-MP-regeringens styre, då Alliansen styrde mellan 2006 och 2014, och hur de ekonomiska omständigheterna såg ut då. 

– Under den värsta finanskrisen då vi styrde var vårdköerna kortare, polistätheten var högre, och 340.000 nya jobb skapades trots att vi då genomgick en tung ekonomisk kris, säger hon och syftar på finanskrisen som inleddes på hösten 2008. 

Vissa av de delar som S, MP och V föreslår i artikeln på DN Debatt håller Elisabeth Svantesson med om – bland annat satsningar på välfärden. Samtidigt menar hon att regeringen inte har lyckats lägga pengarna på rätt saker. 

– Jag delar bilden av att både skolan, vården och polisen kommer att behöva resurser. Vi återkommer i vår budgetmotion om detta. Men när det gäller polisen är det sorgligt att regeringen har vaknat så sent. Gängskjutningarna har blivit nästan vardag, otryggheten för kvinnor är ökande. Man har ju satsat mer på byggsubventioner än på polisen, säger hon och lägger till att regeringen ”har en oförmåga att prioritera”. 

Hur hade ni velat prioritera annorlunda?

– Välfärden kommer att behöva mer resurser. Dessutom behöver både skola och vård att stärkas. Vi kommer att återkomma till detaljerna i vår budgetmotion. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.