Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M: Regeringen har redan en politik för mindre barngrupper

Alliansregeringen har redan en politik för mindre barngrupper i förskolan, enligt Moderaternas partisekreterare Kent Persson som snabbt gick till motattack efter Stefan Löfvens utspel om ett maxtak. ”Det som skiljer i svensk politik är finansieringen”, säger Persson.

Grupperna med ett- till treåringar ska inte få innehålla fler än 15 barn, enligt ett förslag som Socialdemokraterna lanserade på Almedalsveckans första dag. Partiledaren Stefan Löfven satte notan till 1,1 miljarder kronor per år. Han aviserade att finansieringen ska presenteras närmare senare i veckan.

– Det som skiljer i svensk politik är finansieringen. Inte ens på sin egen dag klarar Stefan Löfven av att beskriva hur han ska finansiera de löften han ställer ut, lyder Kent Perssons replik på det.

Den moderate partisekreteraren framhåller att de borgerliga i vårpropositionen lade fram en satsning på mindre barngrupper. Det handlar om 375 miljoner kronor från 2015 till 2017 till mindre barngrupper och mer personal. Kent Persson vill till skillnad från Löfven inte lova något maxtak för barngruppernas storlek.

– Jag tror att man ska akta sig för att sätta exakta tak för hur stora barngrupperna ska vara. Min erfarenhet som kommunalråd och förälder är att barngrupperna ser olika ut. I vissa fall måste barngrupperna vara mindre än 15, ibland funkar det bra med en något större grupp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.