Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-soker-stod-hos-sd-for-skarpt-kriminalpolitik/

Politik

M söker stöd hos SD för skärpt kriminalpolitik

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell. Foto: Beatrice Lundborg

Moderaterna har sonderat med Sverigedemokraterna för att hitta stöd för en skärpt kriminalpolitik. M är skeptiskt till att samtalen med övriga riksdagspartier leder till en uppgörelse som Moderaterna kan acceptera.

– Jag har ställt frågan vad SD tycker om våra krav. Det är naturligtvis viktigt för oss att veta hur majoritetsläget ser ut i riksdagen, säger Johan Forssell (M).

På torsdagseftermiddagen träffas sju av de åtta riksdagspartierna för att diskutera gemensamma lösningar för att motverka problemen med gängkriminalitet, skjutningar och bombdåd. Bakgrunden är den senaste tidens uppmärksammade fall där två unga kvinnor sköts ihjäl i misstänkta uppgörelser.

I söndags efterlyste Moderatledaren Ulf Kristersson en politisk mobilisering för att komma till rätta med problemen. Kristersson lade samtidigt fram en lista med tio punkter på åtgärder som M anser bör genomföras snarast. Regeringens svar blev att bjuda in samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till överläggningar.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell beklagar att SD inte bjöds in till samtalen. 

– Det är en dålig startpunkt att utesluta 17 procent av väljarkåren. Det var märkligt av regeringen att fatta det beslutet, och det underlättar inte att nå en överenskommelse. Det är en dålig start, säger Johan Forssell.

Johan Forssell. Foto: Beatrice Lundborg

Han har nu gjort sonderingar med SD om hur de ställer sig till Moderaternas krav.

– Jag har inför vårt möte på torsdag samtalat med flera olika partier om vår tiopunktslista - däribland Sverigedemokraterna. Syftet med det är inte konstigare än att jag vill veta vad de tycker om våra tio punkter. Regeringen har bestämt att de inte får vara med så då fick det här bli lösningen, säger Johan Forssell.

– Det är egentligen ingen praxisändring. Men det är nödvändigt för att veta hur majoritetsläget ser ut i kammaren, fortsätter han. 

Innebär det att du är beredd att gå in i en förhandling om de tio punkterna med SD?

– Nu är de inte med i förhandlingen. Jag har bara ställt frågan vad de tycker om våra tio punkter, jag har inte förhandlat med dem eller något annat parti i den här frågan. Men det är naturligtvis viktigt för oss att veta hur majoritetsläget ser ut i riksdagen. När vi träffas i morgon så speglar det inte sammansättningen i riksdagen - 17 procent är borträknade. 

M har tidigare sagt att ni inte går in i sakpolitiska förhandlingar med SD, men nu verkar det fönstret ändå vara öppet. Är det riktigt uppfattat?

– Sakpolitiska förhandlingar sker redan i försvarsberedningen och migrationsutredningen. Nu har regeringen valt att inte bjuda in SD. Vi beklagar det. Jag har inte tagit kontakt med SD för att förhandla någon politik, jag har ställt frågan: vad tycker ni om våra tio förslag? Skulle ni vara beredda att stödja den här typen av reformer om de hamnar på riksdagens bord? Ungefär så.

Vad fick du för svar?

– De får svara på det själva. Men det är klart, vi har ett rekordstort antal tillkännagivanden i justitieutskottet och de har kommit till genom att SD har röstat på borgerlig politik. Jag tycker naturligtvis att det är bra och jag välkomnar det. Jag önskar att de gör det fler gånger för jag vill ha igenom min politik. Men jag har inte suttit ner och startat en förhandling.

Johan Forssell. Foto: Beatrice Lundborg

Om arbetet i sjupartigruppen går i en riktning som ni inte gillar, är ni då beredda att gå till SD för att söka stöd?

– Vi menar allvar när vi säger att vi tror att det är väldigt viktigt för Sverige med en sån här överenskommelse. Är det kris så är det kris. Vi har en majoritet i riksdagen för en skärpt rättspolitik, det måste vara utgångspunkten. Ska det bli en överenskommelse så bygger det på att S är beredda att ta sjumilakliv. 

Moderaterna säger samtidigt att de är beredda att stödja ökade anslag till regeringskansliet för att snabbutreda olika lagförslag.

– Om vi bestämmer oss för och får till en operativ handlingsplan där väldigt många saker ska ske på kort tid, då kommer det att innebära att vi inte kan arbeta på samma sätt som tidigare. Det kräver att vi gör saker och ting i närtid och till exempel har kortare utredningstider. Det har en ekonomisk faktor i sig och den typen av saker kan vi ställa upp på, säger Johan Forssell.

Han understryker att M ser sin tiopunktslista som en bottenplatta i förhandlingarna.

– Det handlar inte om att man gör tre eller fyra av dem och sen är det bra. Det handlar snarare om tio eller nio eller tolv. Dubblerade straff för gängkriminella, visitationszoner, riktade lönesatsningar till polisen, fler poliser. Även den betalda polisutbildningen är viktig. Flera av de sakerna finns det redan majoritet för i kammaren.