Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M tappar greppet om försvaret

Foto: Maja Suslin/TT

Moderaterna är på väg att tappa initiativet i försvarsfrågan. Efter att ha dominerat frågan under lång tid anses nu Socialdemokraterna ha lika bra försvarspolitik som M, visar DN/Ipsos mätning. Samtidigt tappar Miljöpartiet kraftigt när det gäller miljö och klimat.

Under hösten har försvarsfrågorna fått allt större utrymme i den politiska debatten. Ubåtskränkningar, flygkränkningar och ett allt mer aggressivt krig i östra Ukraina har gjort att svenska politiker börjat ifrågasätta de egna satsningarna på försvaret.

Med tanke på att Moderaterna är det parti som historiskt haft störst förtroende när det gäller försvarsfrågor skulle utvecklingen kunna innebära en skjuts i opinionen för M.

Men enligt DN/Ipsos kan Moderaterna i stället vara på väg att tappa greppet om försvarsfrågan. Mätningen, som gjordes i januari, visar att 21 procent av de tillfrågade anser att M är det parti som har bäst politik för Sveriges försvar. Det är en nedgång med 2 procentenheter jämfört med den senaste mätningen i augusti. Samtidigt växer Socialdemokraternas förtroende i samma fråga. 20 procent av de tillfrågade anser att S har bäst försvarspolitik – en statistiskt säkerställd uppgång med 5 procentenheter jämfört med augusti.

– Vi ser att stödet ökar för S efter den här hösten med flera allvarliga incidenter. Det kan tolkas som ett godkännande för regeringens sätt att hantera situationen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Siffrorna innebär att det är i stort sett dött lopp mellan M och S i försvarsfrågan.

Att M tappar när det gäller försvaret är dock inte helt överraskande, enligt David Ahlin.

– Vi måste komma ihåg att lanseringen av de nya Moderaterna inför valet 2006 innebar en nedprioritering av försvarsfrågan. Man valde att prioritera andra frågor högre, säger han.

Den nya partiledningen har signalerat att den tänker försöka återvinna förtroendet för försvarspolitiken. Dels är det en reaktion på en oroligare omvärld men också en anpassning till ett internt tryck där många moderater luftat missnöje över den egna politiken. Dessa signaler har ännu inte avspeglats i opinionen.

– Att förändra väljarnas bedömning i tunga sakfrågor tar tid, konstaterar David Ahlin.

DN/Ipsos-mätningen visar också att Miljöpartiet tappar i sin främsta profilfråga, miljö- och klimatpolitiken. 44 procent av de tillfrågade anser att MP har bäst politik på det här området – en statistiskt säkerställd nedgång med hela 12 procentenheter jämfört med mätningen i augusti.

– Men det är fortfarande så att MP är det parti som flest väljare tycker har bäst miljö- och klimatpolitik. Möjligtvis är det här en avspegling av att MP samtidigt har tappat i väljaropinionen, säger David Ahlin.

Samtidigt kan Centern notera ett lyft i samma fråga. 15 procent av väljarna anser att C har bäst miljö- och klimatpolitik – en statistiskt säkerställd uppgång med 4 procentenheter.

Enligt mätningen har Moderaterna fortfarande starkt grepp om frågor som rör svensk ekonomi. 44 procent av de tillfrågade anser att M har bäst politik på området, medan 23 procent anser att S-politiken är bäst.

– S har försökt att återvinna förtroendet för hanteringen av svensk ekonomi men i våra mätningar ser vi inget resultat av det. Om det inte händer något snart så blir det i längden ett underbetyg till finansminister Magdalena Anderssons sätt att hantera frågorna, säger David Ahlin.

När det gäller flykting- och invandringsfrågor ser KD ut att ha fått ett lyft efter att avgående partiledaren Göran Hägglund före jul lanserade nya förslag om bland annat hårdare krav för uppehållstillstånd. 7 procent av de tillfrågade anser att KD har bäst politik inom det här området, vilket är en statistiskt säker uppgång med 4 procentenheter. Starkast stöd i den här sakfrågan har fortfarande S med 22 procent, medan Sverige­demokraterna ligger kvar på 15 procent – samma som i den senaste mätningen i augusti.

Januarimätningen bygger på ett representativt slumpmässigt urval svenskar över 18 år som intervjuades per telefon under perioden 12–26 januari. Totalt genomfördes 1 229 intervjuer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.