Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-tappar-partistod-tvingas-saga-upp-folk/

Politik

M tappar partistöd - tvingas säga upp folk

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Magnus Hallgren

Moderaternas ekonomi drabbas hårt av det dåliga valresultatet och flera personer kan tvingas lämna partiet när kommunikationsavdelningen läggs ner, enligt uppgifter till DN. 

”Vi har just avslutat en valrörelse och ser över hela vår organisation inför kommande år”, meddelar avgående vice partisekreteraren Anders Edholm till DN. 

Hanna Jakobson
Rätta artikel

Storleken på de statliga partistöden är kopplade till partiernas mandat. Eftersom Moderaterna förlorade 14 riksdagsmandat i valet tappar de nu runt 17 miljoner per år i statligt stöd, enligt en beräkning som Ekot gjort.

Dagens Opinion var under tisdagen först med att berätta att partiet ska spara 70 miljoner kronor, bland annat genom att skrota kommunikationsavdelningen.  

Moderaterna varslar nu, enligt DN:s uppgiftslämnare, flera personer. Nu väntar förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

– Kommunikationsavdelningen kommer att läggas ner och sen kommer ansvaret att flyttas till pressavdelningen, säger en källa inom Moderaterna. 

M vill inte tala om hur många som berörs av uppsägningarna men DN erfar att det kan röra sig om runt fem tjänster. 

Vice partisekreteraren Anders Edholm meddelar till DN att partiet efter valrörelsen nu ser över hela organisationen inför kommande år. 

"Vi får också minskade intäkter på grund av valresultatet. Denna översyn har just startat, och med hänsyn till processen och de som berörs hanterar vi dessa frågor internt.”

Partiledaren Ulf Kristerssons värvning Martin Borgs lämnar kommunikationsavdelningen till årsskiftet. Borgs fick för ett år sen uppdraget som nationell digital valledare med fokus på digital kommunikation och kampanjer i sociala medier. Han kom senast från positionen som innovationschef och grundare av pr-byrån Miltton Labs.

”Mitt uppdrag som nationell digital valledare var tidsbegränsat till 30 september, och förlängdes till årsskiftet. Ingen dramatik”, skriver Borgs i ett sms.  

Samtidigt har eller kommer flera nyckelpersoner att lämna partiet. Anders Edholm gick själv ut förra veckan med att han beslutat sig för att gå. I ett inlägg på Facebook beskriver han de senaste åren som turbulenta för Moderaterna med allt från ”ledningsförändringar till valrörelse” och hyllar sina medarbetare. 

”Jag har under tiden haft förmånen att lära känna och arbeta med en rad fantastiskt dedikerade och resultatinriktade medarbetare och förtroendevalda. Det är därför jag med blandade känslor nu beslutat mig för att lämna min tjänst i partiet (för den här gången) för att tillträda tjänsten som chef för Svenskt Näringsliv i Bryssel.”

Han värvades av tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra i början av 2017 och avancerade ett halvår senare när Kinberg Batra möblerade om i partitoppen och petade Tomas Tobé som partisekreterare. Men det varade inte länge - när Ulf Kristersson tog över partiledarposten tillsatte han Gunnar Strömmer som ny partisekreterare.  

Kort efter höstens val lämnade partiets kommunikationschef Hampus Knutsson, som också han tillträdde under Kinberg Batras partiledarskap. 

Läs mer: Därför tog Moderaterna en högersväng efter valet