Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M-toppen: Det är match igen

Gunnar Strömmer, partisekreterare för moderaterna.
Gunnar Strömmer, partisekreterare för moderaterna. Foto: Jonas Eng

En ny partiledare med ett nytt sätt att prata politik. Det är ett par skäl till Moderaternas uppgång i SCB:s opinionsmätning, menar partisekreteraren Gunnar Strömmer.

– Det är match igen, säger han.

Moderaterna tycks ha vänt den djupa svacka i opinionen som partiet hamnade i efter dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batras nya och oklara besked i januari om relationen till Sverigedemokraterna. I Statistiska centralbyråns stora mätning i november, som redovisas i dag, får M 22,2 procent, jämfört med 18,1 i förra mätningen som gjordes i maj.

Partiledarskiftet i oktober ser partisekreterare Gunnar Strömmer som en faktor bakom vändningen.

– Vi tycker att vi har haft en bra höst och fått chansen att prata om vår politik. Människor verkar också uppskatta ett nytt sätt att prata om politik i en tid när debattklimatet ofta är gnälligt och polariserat. Jag uppfattar också att Ulf Kristersson har fått ett varmt mottagande som ny partiledare, säger Gunnar Strömmer.

– Det är glädjande, det är match igen.

Att alliansen som helhet växer ser han som särskilt viktigt, även om de rödgröna partierna sammantaget är större. Högsta prioritet för Moderaterna är att vinna väljare från Sverigedemokraterna, vilket i viss mån har skett sedan i maj i år, enligt SCB. 

– Allianspartierna har inget att vinna på att väljare från varandra. För oss handlar det om att vinna väljare från Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och ”soffan”, säger Gunnar Strömmer.

Politik som svarar på de utmaningar som människor ser är sättet att locka de här väljargrupperna, enligt partisekreteraren.

– Vi ser när vi tittar in i valåret att många människor tycker att integration och lag och ordning är viktiga frågor. Vi tror också att ekonomi och jobb, inte minst som en del av integrationen, är frågor som människor tycker är viktiga, säger Gunnar Strömmer.

Även Socialdemokraterna noterar en uppgång, om än inte lika stor som Moderaternas. Med 32,6 procent, mot 31,1 i maj, har S det klart största väljarstödet enligt SCB. 

Lena Rådström Baastad är Socialdemokraternas partisekreterare. Hon tolkar de positiva siffrorna som att väljarna uppskattar hur regeringen använder det överskott i statsbudgeten som högkonjunkturen skapar.

– Jag tror väljarna ser att när det ekonomiska utrymmet har kommit så har vi sett de utmaningar som Sverige står inför, där pensionärer har haft det tufft. Därför väljer vi att sänka skatten för dem. Det handlar också om höjt barnbidrag och pengar till skolan, säger Lena Rådström Baastad.

Partisekreteraren anser dock att Socialdemokraterna och regeringen har mycket kvar att göra för att säkra det väljarstöd man vill ha i valet.

– Vi behöver minska köerna i vården och se till att det är ordning och reda i skolan. Det handlar också om att Sverige ska vara tryggt och då måste vi vara kompromisslösa mot brottsligheten. Vi har också tagit för lätt på integrationsutmaningen och nu handlar det om att investera i utbildning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.