Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-toppen-lars-ingvar-ljungman-om-sd-dags-for-en-normalisering/

Politik

M-toppen om SD: Dags för en normalisering

Lars-Ingvar Ljungman. Foto: André de Loisted

Lunchen mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson har väckt Moderaternas interna konflikt om synen på Sverigedemokraterna till liv igen. 

Flera moderater öppnar för att Kristersson ska sätta sig ner med SD-ledaren. 

– Det är dags för en normalisering, säger Skånetoppen Lars-Ingvar Ljungman. 

Tisdagens besked från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om en gemensam lunch mellan KD-ledaren och SD-ledaren väckte starka reaktioner hos de andra partierna. 

Centerpartiets Annie Lööf beklagade att KD ”tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor”. Även om Moderaterna uttryckte sig försiktigare har partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström gjort klart att något enskilt möte mellan Kristersson och Åkesson inte är aktuellt.

Men det finns moderater som tycker annorlunda, särskilt i södra delen av landet. Skånetoppen Lars-Ingvar Ljungman som också är valberedningens ordförande, hör till de moderater som anser att partierna ska sätta sig ner och prata.  

– Det är dags för en normalisering. Dagens situation innebär att SD hela tiden hamnar i politikens centrum utan att egentligen behöva anstränga sig. All massmedial rapportering handlar om hur man förhåller sig till det partiet. Med tanke på att vi i det här landet har en del uppenbara problem så tycker jag att vi måste bli bättre på att fokusera på sakpolitiken i stället för att fortsätta diskutera vem som pratar med vem, säger Ljungman.

Att prata om just migration, energipolitik och sjukvård vore en bra början menar Ljungman. Han medger att det finns en viss risk för ytterligare splittring mellan allianspartierna, framför allt när det gäller Centerpartiet. 

– I synnerhet kan nog Centern fjärma sig lite till. Det kan jag tycka är tråkigt. Men vi lever i ett nytt politiskt landskap och vi måste utgå för vad som är bäst för oss och hur vi kan få igenom så mycket moderat politik som möjligt. Sen får vi väl se när vi närmar oss valet 2022 huruvida det finns förutsättningar för en ny borgerlig allians. Det är inte säkert att samtliga allianspartier är med. Vi kanske får en ny allians bestående av M, KD och L, säger han.

Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Foto: Andreas Hillergren/TT

Carina Wutzler är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge där M har egen majoritet. Hon kallar KD-SD-utspelet för en ”pr-grej” men har principiellt inget emot om hennes egen partiledare skulle träffa Åkesson. Så länge det handlar om politik. 

– Man kan också kombinera olika partier tillsammans. Om det så är M, KD och SD eller M, S och C. Jag gör ingen stor affär av det, det viktigaste är att man når en förankring för politiken och det man tror är bra för Sverige. Då ska man jobba för att få igenom sin politik och för en bred majoritet. Det får knappast KD och SD tillsammans, säger hon.  

Torbjörn Tegnhammar, (M), är oppositionsråd i Malmö och pratar med ”alla partier”. 

– Riksdagen verkar vara ett märkligt ställe. I Malmö stadshus pratar jag varje vecka med representanter för alla partier. Jag har inte smittats med något, säger han. 

Det är upp till Kristersson att avgöra om han vill diskutera sakpolitik med Åkesson eller inte, menar Tegnhammar. Men han tycker att partiet är omoget i flera frågor, bland annat när det gäller integration. 

– Hos SD ser jag en stram invandringspolitik men inte ens en antydan till ambition att utveckla en integrationspolitik som innebär att alla invånare kan lyckas i Sverige. De måste mogna väsentligt och det sker inte i en handvändning, säger han. 

Det är friskt och sunt att träffas.

Moderaternas kommunstyrelseordförande Christian Sonesson, (M) som styr Staffanstorp tillsammans med Sverigedemokraterna, skulle gärna se att Ulf Kristersson också sätter sig ner med Åkesson. 

 – Det är friskt och sunt att träffas. Bland alla partierna så är det de här tre som inte velat se en socialistledd regering. Det är klart att de tre måste prata med varandra och synkronisera sin politik som ett alternativ, säger Sonesson och fortsätter: 

– Jag tycker att det är löjligt när Lööf som sett till att Löfven är statsminister har synpunkter på vem andra partier pratar med.

Moderata ungdomsförbundet intar delvis en annan position. Ordförande Benjamin Dousa ser inget behov av enskilda samtal mellan de två partiledarna. 

– Inför skarpa voteringar och förslag har jag inga synpunkter på att man landar i samma slutsats och röstar på samma förslag. Men att man bara ska sitta och vara lite tjenis med andra partier, nä. Jag tycker inte Kristersson ska käka lunch med kommunister eller socialdemokrater heller. Men politikens innehåll har jag inga synpunkter på att man diskuterar med vem som helst.

Det fanns ju ett politiskt innehåll på mötet, sjukvård, energi och migration?

– Jag tror snarare det handlade om att KD ville signalera tuffhet efter att ha röstat för mer generös anhöriginvandring. Vi får väl se om Jimmie lyckades övertyga Ebba om att försörjningskrav faktiskt inte är en så dålig idé, säger han. 

Dousa menar att SD har en ”resa kvar att göra” och vill se en oberoende granskning av partiets historia. 

– Jag tycker att andra partier, inte minst M, ska ställa krav och ha lite förväntningar på SD. Jag ser gärna att man en gång för alla går till botten med vilka som var med i grundandet av partiet, finns det några kvar från Bevara Sverige svenskt-strukturerna? Det blir alltid så högt tonläge i frågan.