Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-toppen-lofven-har-inte-koll-pa-sin-regering/

Politik

M-toppen: ”Löfven har inte koll på sin regering”

Tobias Billström (M) tycker att regeringen ska starta en omfattande utredning av säkerhetsarbetet på de svenska myndigheterna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Moderaternas gruppledare Tobias Billström är mycket kritisk till att regeringen ännu inte startat ”en ordentlig genomgång av myndigheternas säkerhetsarbete” efter att flera skandaler skakat svenska myndigheter. 

– Granskningen om Svenska kraftnät visar ju att Transportstyrelseskandalen bara var toppen av ett isberg, säger Billström. 

Rätta artikel

DN kunde för några veckor sen berätta att amerikanska tekniker fått tillgång till styrsystemet för stamnätet för el i Sverige, utan att de genomgått den säkerhetsutbildning som krävs av svensk lag. 

Bara dagar före avslöjandet meddelade två statsråd, Anders Ygeman och Ibrahim Baylan att de hade fullt förtroende för Ulla Sandborgh, generaldirektör på svenska kraftnät. 

En vecka efter att de nya uppgifterna publicerats fick Sandborgh lämna sin tjänst. Riksdagsledamoten och gruppledaren Tobias Billström ställer sig frågande till varför regeringen agerar först när säkerhetsbristerna uppdagas i media. 

– Granskningen om Svenska kraftnät visar ju att Transportstyrelseskandalen bara var toppen av ett isberg. Socialdemokraterna visar ju gång på gång en oförmåga att hantera frågor med kopplingar till rikets säkerhet. Vi hade it-skandalen på Transportstyrelsen, den visade ju brister som var mycket allvarliga. Då var det tal om bättring men det visade sig bara vara tomma ord, säger Billström. 

Han tycker inte att det räcker med att ”försöka skifta fokus genom att avsätta en generaldirektör”. 

– De måste ta sitt ansvar, vi har ju både Svenska kraftnät och Transportstyrelsen och Hultqvists pressekreterare, men det här är mycket större än de enskilda fallen. Förmodligen hade ju inget av det här upptäckts om inte DN hade publicerat granskningarna. Det är uppenbart att Stefan Löfven inte har koll på sin regering, säger Tobias Billström. 

It-läckan på Transportstyrelsen uppdagades 2017 och det som har inträffat på Svenska kraftnät, inträffade före det, hur kommer det sig att du kopplar ihop de enskilda händelserna? 

– Man måste ställa sig frågan varför det har blivit som det blivit. Vi har haft två händelser där Stefan Löfvens ledarskap har hamnat i centrum, för det är han som leder statsråden som är ansvariga för generaldirektörerna. Och nu har vi fått ny information som förstärker allvaret. Varför tog man inte reda på det från början utan fortsatte att låtsas att man hade förtroende. 

Tobias Billström tycker att regeringen nu bör starta en omfattande granskning både av den nationella krishanteringen och av frågan om myndigheternas säkerhetsarbete. 

– När det gäller säkerhetsfrågor måste regeringen ständigt vara vaksam, det gäller oavsett vilken regering som tillträder. Att man hela tiden genomlyser sina myndigheter och skärper sina rutiner. Den här regeringen har drabbats av de två svåraste säkerhetsskandalerna någonsin. Det är nu som man måste ta ansvar men har inte gjort det, säger Tobias Billström. 

Kan det inte vara så att det här är väldigt svåra frågor att hantera, oavsett vilken regering som sitter vid makten? 

– Det är alltid en sittande statsminister som är ytterst ansvarig och i det här fallet är det viktigt att komma ihåg att regeringen agerar först efter att uppgifterna blivit kända sommaren 2017. Och den här granskningen av Svenska kraftnät understryker att det inte har hänt sådär jättemycket sen 2017. Det är många medborgare som nu ställer sig undrande till varför det här mönstret upprepas gång på gång, säger Tobias Billström. 

Läs mer: Historien bakom DN:s granskning av Svenska kraftnät