Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M-väljare mest positiva till blockpolitiken

Entusiasmen för allianssamarbetet är betydligt mindre bland dem som röstar på C, FP och KD än bland M-väljarna, visar DN/Ipsos-mätning. Alliansens småpartier försöker nu profilera sig inför valet. I Alme­dalen fanns tydliga skillnader när det gäller jämställdhet, jobbpolitik och vård.

Nu går de borgerliga till val som en enad allians för tredje gången men det väcker blandade känslor hos anhängarna. En majoritet av de borgerliga väljarna (60 procent) föredrar blockbildningen, men moderater är betydligt mer positiva än övriga.

68 procent av M-väljarna stödjer att partierna går fram tillsammans medan bara hälften gör det bland folkpartister och centerväljare (se grafik). Lägst är entusiasmen för blockpolitik bland dem som röstar på kristdemokraterna. Hela 60 procent skulle föredra att partiet gick till val på egen hand.

– Alliansen begränsar möjlig­heterna att framhäva det egna partiets särprägel och de små partierna tvingas kompromissa mest i  hjärtefrågor. Samtidigt har stödet för dem krympt, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

En som vill att KD går sina blockskeptiska väljare till mötes och odlar en tydlig särart är Sara Skyttedal, ungdomsförbundets ordförande. Hon vill att partiet utmanar Moderaterna om allianssamarbetets kärna, arbetslinjen. Skytte­dal talar om en ”relationslinje”.

– Jag tycker att man stirrar sig blind på arbetslinjen, vi måste ha reformer bortom den som ger mer tid till att stärka familjerna. Vi vill ha full valfrihet i föräldraförsäkringen och att barnomsorgspengen kan användas för egen del, säger Skyttedal.

Kristdemokraterna ligger pyrt till i opinionsmätningarna. Partisekreteraren Acko Ankarberg är tydlig med vilka väljare man ska rikta in sig på för att undvika att åka ur riksdagen.

– En hel del av dem har röstat på Moderaterna. De ser att trots allt vi gjort så räcker inte sjukvården till, de tycker att vi borde göra mer och det tänker vi svara upp mot, säger Ankarberg och pekar på idén om mer statlig samordning i vården som partiledaren Göran Hägglund pläderade för i sitt tal i Almedalen.

Även Centern vill profilera sig med egna idéer om arbetslinjen. Enligt partiets chefsekonom Martin Ådahl handlar det om att gjuta nytt liv i alliansen. Den har kritiserats för att under Moderaternas ledning ha tappat kreativitet.

– Det är viktigt att det finns en fortsättning på arbetslinjen, att vi ger väljarna en känsla av förnyelse och en rörelse framåt, säger Ådahl.

Under Almedalsveckan har Centern lagt fram långtgående förslag om att överlåta arbetsförmedling till privata aktörer och ge de arbetssökande en ”jobbfixarpeng” i likhet med skolpengen. Moderaterna har tidigare sagt nej till en liknande idé.

Centern, med en kampanjkassa på 70 miljoner kronor, har satsat på en väl tilltagen evenemangsplats mitt i Visby. Här har Martin Ådahl predikat om nödvändigheten av radikala grepp för att få bukt med arbetslösheten. Här har Centern också fortsatt profilera sig i matfrågan, vars potential blev uppenbar under EU-valet. Damerna som vann en kamp med Livsmedelsverket genom ”ostkakeupproret” har serverat sin specialitet till besökarna.

Skillnaderna har minskat i skolpolitiken, men FP förlitar sig på att den även fortsättningsvis ska hålla som profilfråga, spetsad med kravet på förstatligande.

– Vi har väldigt stort förtroende trots att vi haft ansvar för skolan i  åtta år med de utmaningar som följer med det. Det är ett kapital som vi kan använda i valrörelsen, säger partisekreteraren Nina Larsson.

Under parollen ”feminism utan socialism” satsar FP också på jämställdheten. Förslag som en tredje pappamånad och avskaffat vårdnadsbidrag sätter partiet på kollisionskurs med Kristdemokraterna.

– Vi står långt från KD men vi kommer att driva de här frågorna hårt, säger Larsson.

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att landsbygdsfrågorna kan fungera för C och jämställdheten för FP. Potentialen i KD:s förslag om statlig sjukvård är han mer tveksam till.

– De kämpar ju för sitt liv och behöver verkligen något. Men det krävs förslag med schvung och då får det inte vara för tekniskt komplicerat.

Fakta.

Folkpartiet

Förstatliga skolan.

En pappamånad till

Avskaffa turordningsreglerna i las.

Höj taket i a-kassan.

Svenskt medlemskap i Nato.

Slopa värnskatten.

Centerpartiet

Privatisera arbetsförmedlingen.

Avskaffa turordningsreglerna i las.

Sänk arbetsgivaravgifterna.

Slopa värnskatten.

Höj taket i a-kassan.

Kristdemokraterna

Sänkt skatt för pensionärer.

Statlig sjukvård.

Avskaffa pappamånaderna.

Utred Natomedlemskap.

Höj taket i a-kassan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.