Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M varnar unga i landstinget för att rösta rött

Moderaterna i Stockholms län varnar i ett brev landstingsanställda för att rösta fram en vänsterregering i höstens val. Brevet får skarp kritik av oppositionen.

I brevet skriver Moderaternas Kristoffer Tamsons att unga anställda kan drabbas av Socialdemokraternas förslag att "chockhöja" arbetsgivaravgiften för alla anställda som är yngre än 25 år.

"Det motsvarar totalkostnaden för cirka 500 av våra unga medarbetare . . . Bakom dessa siffror finns människor av kött och blod", skriver han.

Jens Sjöström (S), gruppledare i sjukvårdsstyrelsen södra tycker att brevet är direkt osmakligt.

– I stället för att ta politiskt ansvar för vårdkrisen försöker Moderaterna skrämma unga människor med tomma hot, säger han till Metro.

När hamburgerkedjan Max i ett månadsbrev varnade för att oppositionen kan vinna valet väckte det stark kritik för att företaget försökte påverka hur de anställda röstar.

"Brevet" som Moderaternas valledare i landstinget Kristoffer Tamsons – tidigare en av statsminister Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare – skrivit är publicerat som ett öppet brev på landstingets hemsida. Där finns en särskild avdelning under press, där alla partier skriver politiska pressmeddelanden med jämna mellanrum.

Men vad som väckt reaktioner är att en företrädare för Moderaterna, som styr landstinget, riktar sig till "dig som jobbar i Stockholms läns landsting". Det kan lätt uppfattas som ett brev från arbetsgivaren till de anställda.

– Vi är väldigt tydliga i brevet att det är från Moderaternas kansli och att jag är valledare för Moderaterna. Dessutom ligger det på webbdelen där alla partier lägger upp pressmeddelanden. Det är inte konstigare än så, säger Kristoffer Tamsons till TT.

Du skriver att landstingets kostnader chockhöjs med 115 miljoner kronor. Men Socialdemokraterna skriver ju i sin budget att förslagen blir neutrala för kommunen.

– Ja, de skriver det, men jag upplever att de inte har täckning för den utfästelsen. Deras budget innehåller stora hål, så de har inte råd med allt de lovar, säger Tamsons.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.