Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M vill bygga t-bana till Nacka

Reinfeldt höll på lördagen presskonferens på en skärgårdsbåt.
Reinfeldt höll på lördagen presskonferens på en skärgårdsbåt. Foto: Nicklas Thegerström
Moderaterna vill satsa på utbyggd tunnelbana till Nacka och 40 000 nya bostäder inom ramen för ett tillväxt- och framtidspaket. Han kan tänka sig höjd trängselskatt för att finansiera t-baneinvesteringen. Det beskedet kommer statsminister Fredrik Reinfeldt att presentera i sitt sommartal i Gustavsberg senare i dag.

– Vi har ett visst utrymme i kommande budget, sade Fredrik Reinfeldt under en pressträff på en skärgårdsbåt på väg ut till Gustavsberg.

Reinfeldt är beredd att höja trängselavgifterna i Stockholm med "några kronor" för att påskynda utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka.

– Vi är beredd att öka tempot för att få en tunnelbana till stånd, sade han.

Moderaterna vill att regeringen tillsätter förhandlingspersoner för att underlätta för projektets genomförande och förhandla om finansieringen. Staten bör bidra till finansieringen av tunnelbaneutbyggnaden.

Redan i söndags berättade vice statsminister Jan Björklund (FP) att mer pengar till forskning är en del av höstbudgeten som läggs fram i slutet av september. Det upprepade Fredrik Reinfeldt i dag.

Detsamma gällde en kommande satsning på infrastrukturinvesteringar i bättre vägar och järnvägar. Exakt hur Moderaterna vill att en sådan satsning ska se ut är oklart

– Jag vill först förhandla med mina alliansvänner, sade Fredrik Reinfeldt som samlar hela regeringen till den traditionell kräftskivan på Harpsund på fredag.

Det blir också sänkt bolagsskatt i höstbudgeten. Det står klart sedan de tre största regeringspartierna – först Folkpartiet i söndags, sedan centerledaren Annie Lööf och därefter moderatledaren Fredrik Reinfeldt i dag ställt sig bakom förslaget.

I ett öppet brev tackar Fredrik Reinfeldt ja till inbjudan från Annie Lööf att alliansledarna ska träffas i Maramö, en liten ort utanför Värnamo i Småland där hon bor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.