Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M vill dubbla ersättning till brottsoffer

Tomas Tobé.
Tomas Tobé. Other: DN

Brottsoffer bör få dubbel kränkningsersättning, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé i Ekots lördagsintervju.

TT rapporterade nyligen att M vill att kränkningsersättningen för våldtäktsoffer ”höjs avsevärt” från dagens 100.000 kronor. Nu listar partiet 15 olika brott som föreslås få fördubblade schablonbelopp för kränkningsersättning. Förutom flera våldtäktsbrott bland annat även mordförsök, grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, olaga hot och rån med vapen.

– Vi behöver stå upp bättre för brottsoffren i Sverige, säger Tomas Tobé till TT.

Han talar om ”den största reformen på över 30 år om den genomförs”:

– Det är rimligt. Vi har för lite utgått från brottsoffret i svensk rättspolitik och vi menar att det både behövs skärpta straff och högre skadestånd.

M räknar med att reformen kostar runt 50 miljoner kronor per år, vilket är ungefär vad Brottsoffermyndigheten betalar ut i dag.

– Vi vill å ena sidan att förövaren ska betala ersättningen till brottsoffret, alternativt höjda dagsböter för att kunna finansiera detta till Brottsoffermyndigheten, säger Tomas Tobé.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.