Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M vill genomföra sänkt restaurangmoms

Moderaterna vill inte äventyra de svenska statsfinanserna med dyra reformer i nästa budget, men partiet vill ändå genomföra ett antal satsningar med ungdomsprofil. Till dessa hör en halvering av restaurangmomsen 2012. ”Rätt använd kan en sänkning ge fler jobb”, sade M-ledaren Fredrik Reinfeldt på lördagen.

När Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt på lördagen håller sitt årliga sommartal – denna gång i Gustavsberg utanför Stockholm – handlar det till stor del om satsningar på ungdomar.

På båten ut till Gustavsberg höll Reinfeldt en presskonferens, där han berättade vilka prioriteringar Moderaterna nu vill göra. Han målade först upp en ekonomisk bakgrund, där andra västländer ”in på tröskeln” till Sverige nu har att välja mellan mer eller mindre smärtsamma nedskärningar, medan Sverige har så starka offentliga finanser att vi inte behöver gå längre än att avstå från vissa reformer.

Men vi är ändå inte oberörda av den internationella skuldkrisen, betonade Reinfeldt.

– Vi måste se runt hörnet. I tisdags sade jag och Anders (Borg) att vi måste ha större säkerhetsmarginaler. Därför gav vi beskedet att en stor del av de skattesänkningar vi hade i valmanifestet skjuts fram.

Den främsta av dessa uppskjutna skattesänkningar på sammanlagt 17 miljarder kronor är det femte jobbskatteavdraget.

Men Reinfeldt kunde ändå berätta att Moderaterna inte vill stänga av reformkranen helt. Det utrymme som återstår vill man använda till insatser som berör samhällets unga.

– Sverige har sedan länge hög ungdomsarbetslöshet och en alltmer krävande arbetsmarknad. Det brister i matchningen mellan dem som söker arbete och dem som behöver arbetskraft.

Det Moderaterna ger högsta prioritet är att göra satsningar i utbildningssektorn, enligt Reinfeldt. Det kan bli aktuellt med mer resurser för att säkra att läraryrket hålls attraktivt och lockande. Yrkes- och lärlingsutbildningen kan också förstärkas.

Därnäst vill M satsa mer på att skapa jobb för ungdomar. Det handlar bland annat om att hålla fast vid den sänkta arbetsgivaravgiften för dem som anställer personer under 26 och att nystartsjobben fortsätter att användas. Men det handlar också om ett vallöfte: att från nästa år sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster med hälften.

– Rätt använd av restaurangägare runt om i Sverige kan detta faktiskt leda till att fler får jobb, eller i alla fall att inte fler får gå, om det blir nedgång. Det har också en tydlig ungdomskoppling, sade Fredrik Reinfeldt.

Han sade vidare att M vill ”se över” marginaleffekternas betydelse för ungdomar. En förändring han flaggade för var att unga som får socialbidrag kan få behålla en del av bidraget när de fått jobb.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.