Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M vill göra det svårare att få bidrag

Foto: Lisa Mattisson

Krav på aktivt jobbsökande, ingen omedelbar rätt till ersättningar för nyinvandrade och ett tak för hur mycket ett hushåll kan få i bidrag. Det är beståndsdelarna i den bidragsreform som Moderaterna efterlyser på DN Debatt.

”Sverige måste tänka om”, skriver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tillsammans med partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson och arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på DN Debatt.

De tre ledande moderaterna formulerar ett problem som de menar behöver lösas för att Sverige inte ska dras isär av sociala motsättningar. Moderaterna menar att de har ett recept för att förhindra att fler nyanlända hamnar i permanent bidragsberoende. Partiet bedömer att deras reformer skulle halvera jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda och skapa 500.000 nya jobb till år 2025.

I debattartikeln listar de tre delar av reformpaketet: en strikt arbetslinje för försörjningsstöd, krav på kvalificering till svenska bidrag och ett lagstiftat bidragstak.

De menar att försörjningsstödet, i dagligt tal ofta kallat socialbidrag, är utformat för att skapa bidragsberoende och uppmuntrar dessutom till fusk och svartarbete. Moderaterna vill att en bidragstagare ska söka och även ta jobb över hela landet för att få försörjningsstöd. Man vill också, enligt dansk modell, få arbetslösa med försörjningsstöd att utföra samhällsnyttiga arbetsinsatser.

Som ny i Sverige vill Moderaterna att man successivt kvalificerar sig till svenska ersättningar, exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och bostadsbidrag. Kvalificering sker då genom att personen arbetar och betalar skatt eller genom att bo lagligt i landet.

Även det föreslagna bidragstaket är formulerat med nyinvandrade i tankarna. Bidragssystemen behöver anpassas så att utbetalningar spärras när summan överstiger 75 procent av den nettoinkomst som en familj skulle ha med avtalsenlig lön plus bostads- och barnbidrag.

Enligt Moderaterna skulle reformerna tillsammans innebära att arbete lönar sig bättre, att jobbklyftan minskar och att fler jobb skapas.

”Varje krona som går till bidrag till någon som kan jobba är en krona som kunde gått till skola, poliser, sjukvård och omsorg”, skriver de moderata debattörerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.