Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M vill göra upp med regeringen för att bekämpa terrordåd

Moderaterna vill göra upp med regeringen för att snarast få på plats hårdare lagar mot terrorbekämpning. Större möjlighet till dataavlyssning är en av åtgärderna som M vill ha ett snabbt beslut om.

Efter helgens terrorattentat i Paris vill Moderaterna att Sverige snabbar på lagstiftningsarbetet för att förhindra och förebygga terrorverksamhet i Sverige. M vill skynda på kriminaliserandet av så kallade terrorresor, ge mer resurser till polisen och den nationella säkerhetsstyrkan samt ge ökade möjligheter när det gäller signalspaning och hemlig dataavläsning.

– Terrorbekämpning måste kunna göras även när tekniken utvecklas och terroristerna använder nya medel och kanaler, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

M noterar att flera S-ministrar nämnt liknande åtgärder men att det ännu inte kommit några konkreta förslag till riksdagen.

– Vi vill vara tydliga med att det här behöver göras här och nu. Därför är vi beredda att sträcka ut en hand och hjälpa regeringen att genomföra det här i riksdagen, säger Anna Kinberg Batra.

Moderaterna vill helst se färdiga propositioner från regeringen och att förslagen genomförs så fort som möjligt.

Samtidigt framhåller M att en fråga som hemlig dataavläsning kräver viss beredning. M räknar med att förslagen leder till en integritetsdebatt, men att det som måste överväga i bedömningen är att det nu krävs åtgärder för att kunna bygga upp ett bättre skydd.

– Öppenhet och terrorbekämpning hänger ihop. För att kunna ha ett öppet samhälle så måste vi ta krafttag mot terrorister och förberedelse till terrorism. Om vi inte kan det så kan vi heller inte skydda det öppna samhället, säger Anna Kiberg Batra.

Beatrice Ask, Moderaternas rättspolitiska talesperson, framhåller att alliansregeringen tidigare gjort upp med S om hemliga tvångsmedel.

– Den största kränkningen mot människors integritet är ändå när folk blir ihjälskjutna i sitt vardagliga liv. Brott och våld är integritetskränkande så proportionaliteten ska också ta in den aspekten, säger Beatrice Ask.

Under måndagen upprepade Kristdemokraterna att Sverige bör vara berett att skicka JAS Gripen-plan för att bekämpa terrororganisationen IS. Moderaterna anser att den frågan är för tidigt väckt.

– Vi ska från svensk sida vara beredda att delta i en förlängd insats där vi hjälper till med utbildning. Vi ska hjälpa till där vi kan och kan göra det bäst och då ska vi utgå från det vi gör i dag. Sen får vi delta i den internationella diskussionen framöver och se om det är något annat som behövs, säger Anna Kinberg Batra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.