Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M vill göra upp om migrationen med S

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Lisa Mattisson

Moderatledaren Ulf Kristersson har gett upp tanken på att allianspartierna ska enas om en gemensam migrationspolitik. Han vill se en parlamentarisk utredning som löser frågan – men det är Socialdemokraterna och Moderaterna som ska styra agendan.

– Det är uppenbart att vi nu inte har någon enad allianslinje och det finns heller ingen enad regeringslinje, säger Ulf Kristersson.

VAL 2018

Under söndagens partiledardebatt i SVT efterlyste M-ledaren Ulf Kristersson en blocköverskridande uppgörelse om migrationen mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Efter debatten sade han till DN att även Sverigedemokraterna skulle kunna delta i sådana samtal.

Nu utvecklar M-ledaren sina resonemang.

Vad betyder en bred uppgörelse om migrationen för dig?

– Jag avser inga särskilda samtal med Sverigedemokraterna i den här frågan. Jag avser uteslutande en blocköverskridande uppgörelse för inget enskilt block kan klara av den här frågan. Det framstår som helt uppenbart. Då måste basen vara Socialdemokraterna och Moderaterna. S har öppnat för en ny politik som ligger nära oss så det finns sakliga förutsättningar för M och S att göra upp om detta, säger Ulf Kristersson. 

– För att få en så seriös beredning som möjligt bör det här ske i en parlamentarisk utredning enligt riksdagens normala spelregler. Det har vi gjort i Försvarsberedningen och Grundlagsutredningen. Det normala är att alla riksdagspartier ingår. Jag utesluter inte att någon är med i ett sådant arbete men det måste vara S och M som är basen i en sådan överenskommelse.

– Innehållet måste grundas på den inriktning som Moderaterna och Socialdemokraterna står för. Det viktiga är att M och S skapar ryggraden i en migrationspolitisk överenskommelse.

Centern vill att alliansen gemensamt ska förhandla med S om migrationsfrågan. Hur ser du på det?

– Att alliansen ska vara med i arbetet betraktar jag som självklart. Däremot måste grunden för en sådan överenskommelse ligga ungefär i den riktning som Moderaterna och Socialdemokraterna nu pekar ut. Det är uppenbart att det både på allianssidan och på regeringssidan finns uppenbara bekymmer. 

C har sagt att en utgångspunkt för den framtida migrationspolitiken ska vara den migrationspolitiska överenskommelsen från 2015. Är den aktuell eller överspelad?

– Den ska naturligtvis finnas med i ett sådant arbete. Men sen har det hänt mycket sedan dess. Vi har en annan lagstiftning på plats just nu och där tycker vi och C olika, det är väl känt. Dessutom har S bytt politik ganska rejält sedan dess. Det förflyttar grundinriktningen på en sådan överenskommelse.

– Min poäng är att det politiska läget nu kräver en blocköverskridande överenskommelse där M och S bildar basen. Någon slags parlamentarisk utredning eller kommission är det naturliga sättet för ett sådant arbete. Och de partier som inte kan eller vill vara med måste naturligtvis inte vara det.

Men i utgångsläget ska alla partier vara välkomna att delta?

– Ja. Precis som den här regeringen har sett till att alla partier är med i Försvarsberedningen och Grundlagsutredningen. Jag tänker varken utesluta Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet i de diskussionerna. Om de sedan inte delar den inriktning som det här arbetet går i så kan de naturligtvis lämna. Kärnan måste vara att S och M står för huvudinriktningen. 

De som ansluter sig till M-S-spåret är alltså välkomna att fortsätta vara med i en sådan kommission?

– Självklart. Här ställs inga ultimatum. De som ansluter sig till en sådan huvudinriktning som M och S står för är självklart välkomna. Jag tror att det finns ett mycket brett stöd i riksdagen för en sådan politik. En politik som förenar respekt för asylrätten med en stramare migrationspolitik.

Har du gett upp tanken att alliansen ska ha en gemensam linje i migrationsfrågan?

– Det finns ganska många migrationsfrågor där alliansen är eniga men det har blivit uppenbart den senaste tiden att det finns viktiga migrationsfrågor där alliansen inte är enig. Det tydligaste exemplet är frågan om ensamkommande. När detta sammanfaller med att det är precis lika uppenbart att Socialdemokraterna har övergivit Miljöpartiets linje i migrationsfrågan. Då skapar det problem i båda blocken men det skapar också en unik ny möjlighet för svensk politik att ta sig samman och lösa de här problemen. Att inte låta det här paralysera svensk politik en mandatperiod till.

Du vill att Moderaterna som parti ska förhandla med Socialdemokraterna, inte som allians?

– Ja, det är uppenbart att vi nu inte har någon enad allianslinje och det finns heller ingen enad regeringslinje. Då kan man antingen välja att inte lösa problemen alls eller sätta sig ned med dem som man uppfattar har goda förutsättningar att påbörja ett viktigt arbete. Den skyldigheten tycker jag att Moderaterna och Socialdemokraterna nu har.

Vad betyder det för alliansen att ni inte har någon gemensam linje i migrationspolitiken?

– För andra frågor betyder det väldigt lite. Vi har en bred alliansenighet i många stora viktiga frågor. Men nu är det uppenbart det som många har känt under en längre tid att det finns skillnader i vissa migrationsfrågor. Då måste man gilla läget, vi kan inte abdikera från uppgiften att lösa migrationspolitiska problem i Sverige bara för att båda sidor av blocken har problem med intern enighet.

När tror du att en överenskommelse skulle kunna bli klar?

– Jag är beredd att börja samtala med S omedelbart. Men jag tror att vi får vänta till efter valet. Det här är en stor och viktig uppgift för en ny regering att ta itu med. 

Läs mer: ”En partiledardebatt som inte var lik någon annan”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.