Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 20:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-vill-ha-ett-tryggare-eu/

Politik

M vill ha ett tryggare EU

Bild 1 av 2 Tomas Tobé under Moderaternas Sverigemöte.
Foto: Owe Nilsson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Anette Nantell

KARLSTAD. Kamp mot brottsligheten blir Moderaternas huvudfråga i den kommande EU-valrörelsen.

– Vi måste inse att vi behöver bekämpa brottsligheten mycket mer på europeisk nivå, säger toppkandidaten Tomas Tobé (M).

Rätta artikel

Med knappt två månader kvar till EU-valet lanserar Moderaterna på partiets Sverigemöte i Karlstad sin kampanj för den kommande valrörelsen. Kampen mot kriminaliteten kommer att dominera det moderata budskapet, och på valaffischer runt om i landet ska Tomas Tobé lova att han kommer att göra Sverige tryggare. Tobé är Moderaternas toppkandidat och det blir han som får huvudansvaret för att locka väljare till partiet.

– Moderaterna går till val på att vi ska stoppa den fria rörligheten för kriminella. Polis och tull ska bli effektivare men vi ska också bli tydligare med att även om du är EU-medborgare så ska det kunna vara förenat med utvisning om du begår ett brott i Sverige. Vi ska också kunna neka dig inresa till Sverige igen, säger Tomas Tobé.

– Om vi ska vinna starkt stöd för den fria rörligheten så kan det inte vara så lätt att missbruka den som det är i dag för kriminella, fortsätter han.

Tobé pekar på stora problem med gränsöverskridande brottslighet och terrorism. Dessutom kommer mycket narkotika och vapen till Europa och Sverige, samt att vi har omfattande problem med organiserade bostadsinbrott.

– En majoritet av alla inbrott som begås i Sverige utförs av utländska stöldligor. Det finns mycket att göra i Sverige, vi behöver satsa på svensk polis och skärpa straff. Men vi måste inse att vi behöver bekämpa brottsligheten mycket mer på europeisk nivå, säger Tomas Tobé.

Utöver trygghetsfrågorna kommer Moderaterna även att lyfta klimat- och miljöpolitiken. Igår kunde DN berätta att M vill gynna den svenska kärnkraften ekonomiskt men M vill också att EU ska satsa mer på kärnkraft.

– Mycket tyder på att de åtgärder som nu är uppsatta inte kommer att räcka för att hålla nere temperaturhöjningarna. Vår slutsats är att vi kommer att behöva mer av kärnkraft. Det bygger vi på att FN:s klimatpanel i samtliga sina huvudkalkyler talar om att det behövs minst en fördubbling av kärnkraften i världen om vi ska ha förutsättningar att nå våra klimatmål, säger Tomas Tobé.

M vill bland annat fördubbla EU:s forskningsbudget för kärnkraft.

– Tyskland snabbavvecklar sin kärnkraft och hamnar i mer beroende av smutsigt brunkol, och dessutom överväger att bli beroende av rysk gas. Det är klart att det inte är en bra utveckling för klimatet och inte heller för säkerheten, säger Tomas Tobé.

Partiledaren Ulf Kristersson avslutade mötet i Karlstad med att hålla ett engagerat tal för att Sverige ska stärka samarbetet med EU.

– Sverige är med i EU för att det gör oss till ett bättre, rikare och starkare land. För att det med gemensamma krafter gör oss tryggare, och för att vi vill vara med och ta gemensamt ansvar för Europas framtid, sade Kristersson.

Studio DN: Det vill Tomas Tobé – M:s toppkandidat i EU-valet