Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M vill ha fördjupat utbyte med Nato

Nu byter Moderaterna kurs i försvarsfrågan. Partiet kommer i fortsättningen att driva linjen att försvaret av Sverige ska prioriteras – i stället för internationella insatser. Samtidigt ska samarbetet med Nato fördjupas. ”Försvaret av Sverige börjar i Sverige”, säger Cecilia Widegren, ordförande i försvarsberedningen.

Inför konferensen Folk och Försvar som inleds i Sälen i morgon är försvarsfrågorna hetare än på många år.

I mars ska försvarsberedningen vara klar med arbetet inför nästa försvarsbeslut som ska klubbas nästa år. DN kan i dag berätta att det största regeringspartiet Moderaterna ändrar kurs inför slutförhandlingarna i försvarsberedningen.

Under några år var de internationella insatserna försvarets viktigaste uppgift. Året efter Georgien­kriget 2008 gjordes en omprioritering och de internationella insatserna och försvaret av Sverige fick samma tyngd.

I nästa försvarsbeslut vill försvarsberednings ordförande Cecilia Widegren (M) ta ännu ett steg.

– Försvaret av Sverige börjar i Sverige. Vi ska göra vår egen hemläxa först och främst. Det känns som en naturlig utveckling att vi ska bygga tyngden i försvaret utifrån den nationella försvarsplaneringen och dess scenarier, säger hon.

– Det är en viktig prioritering som jag tror kommer bli en tydlig signal om vart vi vill med det nya försvaret.

En följd av kursändringen blir att partiet förordar att dagens mål om att 2.000 svenska soldater varje år ska delta i internationella insatser tas bort.

– Det är jag och vi moderater villiga att ompröva inför nästa försvarsbeslutsperiod. Den målbilden har spelat ut sin roll, den tillhör inte framtiden. Målet är att egentligen hela försvarsmakten ska vara redo att agera nu, här i Sverige eller någon annanstans, säger Cecilia Widegren.

Omprioriteringen behöver, enligt Cecilia Widegren, inte betyda att Sverige deltar i färre insatser utomlands.

– Vi har varit väldigt betjänta av de internationella operationerna och vi ska fortsätta att delta, säger hon.

De föreslagna förändringarna innebär inte att Moderaterna vill se en återgång till ett invasionsförsvar. Ett ökat fokus på Sverige skulle innebära att utvecklingen kring Östersjön får ökad betydelse och därför vill Cecilia Widegren se ett ökat internationellt samarbete, och då främst med Nato.

Från och med i år deltar Sverige i försvarsalliansens snabbinsatsstyrka NRF men Cecilia Widegren hoppas att Sverige kan fördjupa samarbetet ytterligare.

– Jag hoppas att nästa steg blir att vi kan få större möjligheter att vara med runt bordet på ett annat sätt än förut i de övningar och insatser där vi deltar, alltså att delar av partnerskapsländerna kan få mer tillgång till den här inre cirkeln av beslut och information, säger hon.

Natovännerna i Sverigevädrar efter förra årets händelser, bland annat Rysslands uppmärksammade flygningar nära Gotland och Öland, mer morgonluft än på många år. I mellandagarna tillsatte försvarsminister Karin Enström (M) en enmansutredning som ska se över Sveriges internationella samarbeten.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson tycker inte att det räcker och vill se en större utredning om ett svenskt Natomedlemskap.

– Det här är så pass centralt för Sveriges säkerhet, det kan vi inte längre ducka för. Jag tycker det ska ha samma dignitet som när vi gick med i EU, det måste utvärderas rejält, säger han.

Cecilia Widegren menar att det är svårt att diskutera ett Natomedlemskap när bara två av riksdagens åtta partier förordar det.

– Jag tycker att det är ett naturligt steg att gå med i Nato, men jag konstaterar att jag inte har majoritet i alliansfamiljen och det finns ingen bred samsyn i riksdagen, säger hon.

Försvarsutskottets socialdemokratiske ordförande Peter Hultqvist är försiktigt positiv till Moderaternas vilja att ge Sverige en ökad tyngd i försvarspolitiken.

– De anpassar sig efter den linje vi drivit under en lång period. Vad det innebär i praktiken återstår att se. Den nationella dimensionen måste över huvud taget bli starkare. Försvaret är i grunden en nationell angelägenhet, ett nationellt intresse. Då måste man utgå från det när man planerar, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.