Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/m-vill-minska-asylinvandringen-med-70-procent/

Politik

M vill minska asylinvandringen med 70 procent

Tobias Billström. Foto: Paul Hansen

Inför migrationskommitténs första möte nästa vecka lovar Moderaterna att driva på för en stramare migrationspolitik.

Partiet vill minska asylmottagandet med 70 procent - till 5.000-8.000 personer per år. 

– Volymmålet är avsett att fungera som ett styrmedel för invandringen, säger partiets gruppledare Tobias Billström. 

I somras röstade riksdagen igenom en tvåårig förlängning av den tillfälliga asyllagen som gällt sedan 2016. Samtidigt bjöds alla riksdagspartier in till en parlamentarisk utredning om hur den svenska migrationspolitiken ska se ut från och med sommaren 2021. Utgångspunkten är enligt migrations- och justitieminister Morgan Johansson en långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv migrationspolitik. 

Nästa vecka möts migrationskommitténs ledamöter för första gången. Under torsdagen presenterade Moderaterna sina ingångar inför kommitténs arbete. 

Partiet vill sänka Sveriges asylmottagande till samma nivå som Norges, Danmarks och Finlands. Det skulle innebära att Sverige tar emot mellan 5.000 och 8.000 asylsökande per år, förra året tog Sverige emot 21.500 asylsökande. Det är en sänkning på 70 procent. 

Tobias Billström mötte stark kritik när han 2013, i egenskap av migrationsminister i regeringen Reinfeldt, ville diskurera asyl- och anhöriginvandring i termer av volymer. 

Bland annat fick han mothugg från sin chef, dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt.  

Vad har hänt sedan dess? 

– Hjulen har snurrat många varv. Inte minst har 2015 års stora, snabba och omfattande asylinvandring ändrat förutsättningarna för diskussionen. Jag är tacksam för att vi lämnat ett tabu bakom oss, att det inte går att prata om antal människor i förhållande till kostnader. Nu gör vi det och vi pratar också om antalet människor i förhållande till integrationsproblemen som vi ser i många, säger Billström.

Moderaternas mål handlar om hur många som söker asyl i Sverige, inte hur många som sen får stanna. Det ska, som i dag, avgöras av en individuell asylprövning. Partiet utesluter ”i en krissituation” inte direktavvisning till annat säkert land. Andelen avgjorda asylärenden, (förstagångsansökningar) var under 2018 39 procent, enligt Migrationsverket.  

Ni vill se en 70-procentig minskning av antalet asylsökande jämfört med förra året, men det påverkas väl av det som sker i omvärlden? 

– Svaret på den frågan är ja och nej. Det är klart att det påverkas av att människor kan komma till Sverige och lämna in en asylansökan med dem är reglerna. Men om vi sätter upp ett volymmål och säger att det ska vara styrande för migrationspolitiken som helhet så finns det också andra punkter där vi kan ändra oss, till exempel när det gäller anhöriginvandring eller kvotflyktingar, säger han. 

Tobias Billström kan inte svara på exakt hur många kvotflyktingar Moderaterna anser att Sverige ska ta emot. Han säger att M är öppna för att diskutera det i utredningen. 

– Antalet kvotflyktingar har i dag ökat ganska dramatiskt. Jag vill minnas att när jag var migrationsminister låg vi någonstans kring 1.500, nu är det ungefär 5.000. Det är en väldigt stor ökning och det är dessutom en grupp som är väldigt svårintegrerad i det svenska samhället, säger han.  

Hur påverkas asylrätten av detta? 

– Vi ser inga problem att justera när det gäller antalet människor som kommer som anhöriginvandrare eller kvotflyktingar i förhållande till det här taket, det här volymmålet. Myndigheters arbete, regelverk och ersättningsnivåer till kommuner påverkas av vilket antal som kommer. 

Moderaterna vill även att att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregeln och man vill också skärpa försörjningskraven för anhöriginvandring. 

M vill också öka återvändandet samt förlänga tiden för att kunna bli svensk medborgare men också kunna återkalla medborgarskap vid terroristbrott. 

Vidare vill partiet att arbete ska krävas för full föräldrapenning. 

– Det svenska samhället bygger på att människor är med och bidrar med jobb och skatt, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade Moderaternas ingångar på Twitter. Sverigedemokraternas mål är noll asylmottagning.  

”Jag konstaterar att M tar stora steg i rätt riktning, men deras ambitionsnivå är för låg givet dagens dramatiska situation. Deras förslag kommer minst tio år för sent.”

Migrationsminister Morgan Johansson (S) är skeptisk till Moderaternas förslag om ett volymmål.

– Det beror helt på vad som händer i omvärlden. Blir det krig någonstans så kommer fler asylsökande till Europa. Ska man inte lämna internationella konventioner, EU och EU-rätten så är det svårt att sätta ett sånt tak. När det gäller deras förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, familjeåterförening och försörjningskrav ska allt det in i kommittén. Det får vi diskutera.

M utesluter inte direktavvisning vid en krissituation, hur det du på det?

- Vi måste ju följa de internationella konventioner som vi är bundna av. Vi måste följa EU-rätten och jag antar att Moderaterna inte vill lämna EU. Det finns ju möjlighet om det skulle bli en extremsituation och där är vi absolut inte.